2012. július 26., csütörtök

Házi rétes





Tészta:
·         60 dkg liszt
·         1 egész tojás
·         csipet só
·         kb. 3 dl langyos vizes tej

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk.
A tésztát az asztalhoz csapkodjuk pár percig. Megfogjuk a tészta egyik végét és vágjuk az asztalhoz (nyúlni fog, de az a jó), majd összefogjuk a két végét és így is odacsapkodjuk. Ezt kb. 7-8 percig csináljuk. 
Amikor már jó puha és rugalmas lett a csapkodástól a tésztánk, szétszedjük 3 felé, és egyenként egy tálba tesszük őket és kézzel körbeolajozzuk, majd mehetnek letakarva 45 percet pihenni. 


Addig megcsinálhatjuk a töltelékeket. 


Ha pihent a tésztánk, egy akkora terítőt teszünk az asztalra, amekkora az asztalunk, és jól belisztezzük a terítőt. 
Megfogjuk az egyik tésztát és először kézzel elkezdjük nyújtogatni, majd letesszük a lisztes terítőre és elkezdjük nyújtogatni. Én ilyenkor mindig hívok egy segítőt magam mellé, úgy gyorsabb. Alányúlunk, úgy is húzogatjuk magunk felé, picit legyezgetve a tésztát. Nem baj, ha kilyukad, úgyis fel lesz tekerve. ( Nekem még sosem sikerült lyukak nélkül...:) Hiába, nem vagyok profi...:) )


Amikor olyan vékony, hogy a kezünket is látjuk, ha alányúlunk, akkor körben leszedegetjük a vastagabb tésztaréteget, az nem fog kelleni. 
Erre mehet akármilyen töltelék. 
A lisztes terítő segítségével feltekerjük a rétesünket, sütőpapíros tepsire óvatosan átrakjuk, majd ugyanígy megcsináljuk a másik két tésztát is. 
A feltekert réteseink tetejét kenjük le, miután bekerültek a sütőtepsibe. Olajjal, tojással, tejföllel, amivel szeretnénk.


A sütőben kb. 40-45 perc kell neki.

Töltelékek:
Meggyes- zabkorpás:
·         50 dkg fagyasztott, befőtt (cukormentes) vagy friss meggy
·         3 dl meggy lé vagy víz
·         7-8 ek. zabkorpa
·         folyékony édesítő

A meggy levét feltesszük a tűzre, és amikor forr, belekanalazzuk a zabkorpát és édesítjük. Lehúzzuk a tűzről és lefedve félrehúzzuk és megvárjuk, míg a zabkorpa megszívja magát. A meggyet bele is lehet tenni, ha kihűlt, de szerintem nem kell, én csak rá szoktam dobálni.

Túrós:
·         25 dkg túró
·         1 kis pohár tejföl
·         folyékony édesítő
·         1 citrom reszelt héja
·         ha valaki szeretne, dobálhat majd a rétesre még valami gyümölcsöt is a túróra.

Káposztás:
·         1 fej káposzta
·         só, bors
·         pici olaj
·         1 kis pohár tejföl


     A káposztát megcsináljuk úgy, mintha káposztás tésztát csinálnánk. Lereszeljük, sózzuk, majd hagyjuk 40 percet állni. Jól kinyomkodjuk, majd olajon megpirítjuk, míg szép barna nem lesz. Ha kész, borsozzuk.
A rétesre rákanalazzuk, majd a kis doboz tejfölt összekeverjük, hogy folyékony legyen, és ezt is rácsöpögtetjük a rétesre.

 Mákos- lekváros:
-          kb. 15-20 dkg darált mák

-          ízlés szerint por édesítő
      -    cukormentes lekvár






    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése