2012. július 26., csütörtök

Meggyes pite


 Hozzávalók:
·         50 dkg liszt (nálam ch csökkentett)
·         2 tojás sárgája
·         1 csomag sütőpor
·         25 dkg vaj vagy margarin
·         1 kis doboz tejföl
·         5 dkg xilit vagy folyékony édesítő
·         1 citrom reszelt héja

Töltelék 1.:
·         sok meggy
·         2 csomag pudingpor (cukormentes)
·         édesítő ízlés szerint
·         fahéj

Töltelék 2.:
-          sok meggy
-          fahéj
-          ízlés szerint édesítő
-     készíthetünk hozzá búzadarát is 
-          pici zsemlemorzsa (nálam ch csökkentett) 

Elkészítés:
Pudingos meggy töltelékhez: Ha ezt a tölteléket választjuk, először a tölteléket kell megcsinálni, mert idő kell, míg kihűl. A meggyet feltesszük egy lábasban, pici vizet teszünk alá, ha nincs saját leve. Szórunk bele fahéjat, édesítjük, amikor forr, pici vízzel kikeverjük a pudingporokat, majd hozzáöntjük a meggyhez. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. 

Sima meggyes töltelékhez: A meggyet jól elkeverjük folyékony édesítővel és fahéjjal, esetleg kis reszelt citromhéjjal. Az alsó tésztalapot megszórjuk pici zsemlemorzsával, úgy tegyük rá a tölteléket. Ha készítünk hozzá búzadarát, akkor azt is keverjük a meggyhez. Így nem lesz kicsi leve sem a tölteléknek, mert a dara felszívja.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, majd kettéosztjuk. 
Kinyújtjuk őket tepsi méretűre, majd a tepsit kivajazzuk, morzsázzuk. 
Az egyik tésztát beletesszük a tepsinkbe, mehet rá a töltelék (a pudingosnál meg kell várni, míg kihűl), majd arra a másik kinyújtott tészta. 
A maradék tojásfehérjével lekenjük a tetejét, villával megszurkáljuk és mehet a sütőbe kb. 30 percre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése