2012. július 28., szombat

Lilahagymás pogácsa

Ez a család kedvence. Rengetegszer sütök ilyen pogit, egyszerűen megunhatatlan és eszméletlenül finom! :) Aki egyszer süt ilyet, nem győzi majd újra és újra elkészíteni, ezt garantálhatom! :)


 Hozzávalók:
·         50 dkg liszt (nálam ch csökkentett)
·         3 dkg élesztő
·         pici langyos tej
·         pici cukor vagy fruktóz az élesztő felfuttatásához
·         25 dkg vaj vagy margarin
·         1 kis pohár tejföl
·         3 fej lilahagyma
·         1 tk. bors
·         2 tk. só
·         15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben a cukorral vagy fruktózzal. 
A lilahagymákat apróra felkockázzuk, és pici olajon megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. 
Egy tálba beletesszük a lisztet, mehet rá a felfutott élesztő, a tejföl, a só, a bors, a reszelt sajt és a margarin vagy vaj és a kihűlt pirított hagyma. 
Jó alaposan összedolgozzuk a tésztát.
45 percre- 1 órára félretesszük letakarva, hogy pihenjen. 
Eredetileg azt írtam, hogy hajtogatni kell 4x vagy 5x, mert én is így tanultam, viszont legutóbb kipróbáltam hajtogatás nélkül (nem volt sok időm és gyorsan kellett), és így is tökéletes lett. 
Tehát kelesztés után kinyújtjuk ujjnyi vastagra, és szaggathatjuk is.
Sütés előtt lekenjük tojással a tetejüket és megszórhatjuk pl. reszelt sajttal, szezámmaggal, vagy bármilyen maggal. 
Addig sütjük, amíg szép barnák nem lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése