2013. február 24., vasárnap

Stefánia vagdalt


Egy nagy kedvenc következik :) Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Főtt tojással a közepén, de akár tehetünk a tojás alá dinsztelt májat (ezt apósomtól tanultam), de tojás helyett mehet bele akár kolbász is. Végtelen a lehetőségek száma, arról nem is beszélve, hogy melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom :)



Hozzávalók:
-       1 kg darált sertéshús
-       3 nagy fej vöröshagyma
-       9 db tojás
-       1 csokor petrezselyem
-       6 gerezd fokhagyma
-       3 db zsemle
-      
-       fekete bors
-       őrölt kömény
-       pirospaprika

Elkészítés:
6 tojást megfőzünk, majd megpucoljuk és félretesszük. A zsemléket beáztatjuk. 
A darált húst egy nagy tálba tesszük és hozzátesszük a fűszereket, 3 tojást és az alaposan kinyomkodott zsemléket, valamint a vöröshagymát is. 
A hagymát beletehetjük simán felaprítva is, de néha lepirítom, és úgy keverem hozzá a húshoz. 
Előveszünk egy őzgerincformát (de akinek nincs, az sem baj, mert anélkül is meg lehet csinálni, csak akkor magunknak kell „felkupacolni” az egészet), az aljára teszünk a húsból, erre mehetnek rá sorban egymás után a főtt tojások, majd betakarjuk hússal.





A maradékot eltehetjük későbbre is (aki őzgerincben csinálja), és panírmorzsába forgatva kisüthetjük őket fasírtnak. 
Alufóliával letakarva betesszük a sütőbe kb. 45-50 percre, majd levesszük róla és lepirítjuk. 
Ha már a teteje megpirult, én ki szoktam borítani óvatosan a formából és úgy is lepirítom az egészet. 
Ilyenkor könnyebb dolga van annak, aki nem őzgerincformában csinálja, mert annak eleve nem kell fordítgatnia az egészet. 
Végül is mindegy, hogyan csináljuk, a végeredmény így is- úgy is nagyon finom lesz! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése