2012. december 24., hétfő

Marcipános bejgli


Amikor megláttam ezt a bejglit a Kifőztük magazinban, rögtön tudtam, hogy el fogom készíteni! És hát mi más is lett volna az alkalom rá, ha nem a karácsony?! :) Ezúton is ezer hála és köszönet Szepynek ezért a receptért, ami egyébként a Szépségtár blogon található.  Bár az enyém nem lett olyan szép belülről, mint az övé, főleg, hogy először azt hittem, mikor megláttam, hogy nyers a tészta, de ahogy megkóstoltuk, beláttuk, hogy nem az... Így nem értettem az egészet...Gondolom az édesítő volt a ludas a dologban, úgyhogy legközelebb (mert hogy lesz legközelebb) biztos, hogy nem folyékony édesítővel fogom csinálni! Az íze viszont valami mennyei lett!! :) 
Aki szereti a marcipánt, annak kötelező kipróbálni! Nagyon nagyon finom!! :)

 
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
Tésztához:
-       30 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       12 dkg sertészsír
-       5 dkg porédesítő (vagy a mennyiségnek megfelelő folyékony édesítő)
-       1 tojás sárgája + 1 kikevert egész tojás fele
-       1/2 dkg friss élesztő elmorzsolva
-       csipet só
-       1/2 dl tejföl

Töltelékhez:
-       40 dkg darált hántolt mandula
-       28 dkg cukor (nálam most folyékony édesítő volt)
-       csipet só
-       2 dl víz
-       2 ek. vanília eszencia
-       1-2 ek. színtelen mandula aroma


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimérjük és összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és hűtőszekrényben folpack- ba csomagolva egy éjszakát pihentetjük.
A tésztákat másnap vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel. 
A töltelékhez a hozzávalókat az aroma kivételével összefőzzük. Amikor a massza összeállt, hozzáadjuk a mandulaaromát, először csak egy evőkanálnyit. Keverjük el a krémben, és kóstolással döntsük el, hogy tegyünk-e még bele. Amikor a krém elkészült, teljesen kihűtjük.
Kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a krém egyik felével, szélein egy-egy centit hagyjunk ki.
Jó szorosan feltekerjük, a végeit összenyomkodjuk, és a rudak alá hajtjuk, majd sütőpapírra helyezzük, és fél órát pihentetjük.
A márványozáshoz a tojásfehérjét és a sárgáját külön-külön kikeverjük. Először a felvert sárgájával kenjük le hosszában a rudakat szilikonecsettel, majd 10 percig száradni hagyjuk. A sütőt felmelegítjük.
10 perc után az enyhén felvert fehérjével a rudakat keresztben is lekenjük.
Ezután a rudakat fogpiszkálóval több helyen megszurkáljuk, majd sütőbe tesszük. 
Kb. 30 perc alatt megsül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése