2012. november 17., szombat

Cookies - csokis keksz

Ezt a kekszet a 6. Blogkóstoló játékra készítettem. A játék lényege az, hogy  a jelentkezők mindegyike kap egy blogot sorsolás útján, ahonnan bármit elkészíthet. Ez a játék arra is szolgál - azon kívül persze, hogy újra okunk legyen sütni-, hogy jobban megismerjük egymás blogját. Ezúttal Az én édeskonyhám blogot kaptam. Mivel közeleg a karácsony, így egy karácsonyi fűszerezésű kekszet választottam, a Cookies-t, azaz csokis kekszet. Egy kicsit variáltam a recepten, tettem hozzá még pluszban fahéjat és mazsolát. 
Nagyon finom, csak ajánlani tudom. Egy meghitt családi vagy baráti beszélgetés elmaradhatatlan kelléke lehet ez a keksz egy csésze forró teával :) Érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:
-       20 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       10 dkg teavaj
-       1 egész tojás
-       13 dkg cukor (nálam most kókuszcukor, de lehet xilit is)
-       1 tk. őrölt gyömbér
-       1 kk. őrölt szerecsendió
-       fél kk. őrölt fahéj
-       2 tk. sütőpor
-       10 dkg csoki apróra vágva (nálam cukormentes)
-       kevés mazsola
-       csipet só
-       1 narancs reszelt héja
-       2-3 ek. narancslé


Elkészítés:
A lisztet kimérjük, belekeverjük a szerecsendiót, a gyömbért, a sütőport, a fahéjat, a csipet sót, a csokidarabokat, illetve a mazsolát. Félretesszük. 
Habverővel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajat a kókuszcukorral és a tojással. 
Mehet hozzá a lisztes keverék, a narancs reszelt héja, valamint a narancslé. Ezt már fakanállal kevertem. 
Egy elég ragadós masszát kapunk, amiből dió nagyságú golyókat formázunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. 
Lisztes villával ellapogatjuk őket, majd mehetnek az előmelegített sütőbe 10-12 percre. 
Amikor már barnul a széle, ki is szedhetjük őket, de addig ne nyúljunk hozzájuk, amíg ki nem hűlnek, mert könnyen széteshetnek.



6 megjegyzés:

  1. Az ilyenfajta kekszeket mi is nagyon szeretjük.
    Szívesen elfogadnék belőle, ha megkínálnál!
    Én is már választottam tőled, de majd csak később hozom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még szép, ha még lenne belőle, akkor pláne, mert olyan gyorsan elfogyott... mintha nem is csináltam volna semmit...:)
      Örülök, hogy akkor sikerült már választani, kíváncsian várom, melyikre esett a választás :)

      Törlés
  2. Nagyon ügyes vagy!!! Pikáns ízű kekszek lehetnek, karácsonyi estére, jó kis nassolni való!! Köszönöm, hogy ilyen gyors voltál!!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igyekeztem gyors lenni :) Nem egy utolsó nassolni való, az biztos :) Ilyen ízvilággal eddig még kekszet nem csináltam, de ezután fogok, az biztos :) Illatra egy kicsit hajaz a mézeskalácsra, és az íze is nagyon jóó :) De már csak volt :)

      Törlés
  3. Van valakinek egy cukor átváltó listája? Mennyi xilit, menyi eritriol, stb.
    Köszönöm, ha valaki megszán az átváltási nehézségekben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én xilitet, kókuszcukrot vagy folyékony édesítőt használok cukor helyett. Xilitből ugyanannyit szoktam használni, mint rendes cukorból, kókuszcukorból kicsit kevesebbet, de azt is csak azért, mert van egy erőteljes karamellás íze. Eritritet még nem próbáltam, de úgy tudom, annak az édesítő ereje 60-80%-a a cukorénak. A legjobb megoldás az, ha az elején kevesebbet teszel belőle és inkább kóstolgatod, nehogy kevés, vagy éppen túl sok legyen belőle.
      Keresgéltem a neten, ezt találtam, ha ez megfelel:
      http://dietetika.info/fogyokura/edesitoszerek-tablazat/
      Remélem, segítettem! :)

      Törlés