Ki ne szeretné a vaníliás karikát??!! Vendégségbe készülünk, mégsem mehetünk üres kézzel, ezért ezt készítettem :) Íme a vaníliás karika házi változata, ami legalább ugyanolyan finom, mint amit a boltban megveszünk :) És ebben legalább tudjuk, h mi van...
Hozzávalók:
-
40 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-
25 dkg margarin
-
1 citrom reszelt héja
-
1 rúd vanília
-
1 lapos kk. szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
15 dkg porédesítő (nálam most
kókuszcukor)
-
2 tojás sárgája
-
csokoládé (nálam cukormentes)
-
pici olaj
Elkészítés:
A liszthez
hozzákeverjük a csipet sót, a szódabikarbónát, a kókuszcukrot (porrá őröltem),
a citrom reszelt héját és a vanília rúd kikapart magjait.
Ha ezzel megvagyunk,
adjuk hozzá a tojások sárgáját és a margarint (én felkockáztam).
Elkezdjük
összemorzsolgatni, egészen addig, amíg a kezünk melegétől puhuló vajtól a
tésztánk kezd összeállni.
Ha már egyben van a tésztánk, akkor nincs más
dolgunk, mint hogy folpack- ba csomagoljuk és betegyük a hűtőbe 1 órára.
Ha
letelt az 1 óra, elfelezzük a tésztát. Az egyik felét visszacsomagoljuk a
fóliába és visszatesszük a hűtőbe, a másik felét pedig lisztezett deszkán
kinyújtjuk kb. 1 centisre. Lehet vékonyabb is, de szerintem ez az ideális.
Most
már csak ki kell szaggatnunk. Ha nincs olyan kiszúrónk, ami a közepébe is
lyukat csinál (nekem nincs), akkor sincs semmi gond, egy kisebb kupak is
megteszi.
A maradék sem megy kárba, mert újra össze tudjuk gyúrni és
kiszaggatni.
Megcsináljuk ugyanezt a tésztánk másik felével is.
10-12 perc kell
neki a sütőben, és el is készül.
Már csak meg kell várni, míg kihűlnek, és
lehet is csokizni az aljukat.
A mázhoz a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk,
kevés olajat öntünk hozzá és belemártogatjuk a kekszeket.
Ha nincs otthon
csoki, akkor megteszi a kakaópor+vaj+meleg víz máznak, mint ami a Mézes- krémes tetején is van, az is meg fog szilárdulni, de olyan tökéletes nem lesz azért, mint csokival.
Szilikonos sütőpapírra téve hűvös helyre
tesszük, és amikor megdermed a csoki, simán le tudjuk szedni a papírról a
kekszeket anélkül, hogy a csoki a papíron maradna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése