2012. november 11., vasárnap

Tejfölös gombaleves galuskával


Mivel tegnap szedtünk egy kis pereszke gombát a közeli fenyvesben, egyértelmű volt, hogy gombaleves lesz belőle :) Vettem hozzá egy kis csiperkét is, de sokféle gombából el lehet készíteni ezt a levest. Gyorsan megvan és nagyon finom!

 
Hozzávalók:
-       2 fej vöröshagyma
-       2 kis fej fokhagyma
-       1-1 kisebb répa és zöldség
-       50 dkg gomba (nálam most csiperke és pereszke gomba)
-       pirospaprika
-      
-       fekete bors
-       őrölt kömény
-       rozmaring
-       1 kis pohár tejföl
-       a galuskához: 1 egész tojás, só és annyi liszt, amennyit felvesz

Elkészítés:
Először is előkészítjük a hozzávalókat. 
A hagymát felaprítjuk, a gombákat alaposan megmossuk és felszeleteljük. A zöldségeket megpucoljuk, majd vékony karikákra vágjuk. 
Ha az előkészületekkel megvagyunk, elkezdjük pirítani a hagymát kis olajon. Szórunk rá pirospaprikát, majd mehet rá a felkarikázott répa és zöldség. 
A só kivételével megfűszerezzük, majd pirítjuk így pár percet. 
Pár perc után mehetnek rá a gombák, majd belereszeljük a 2 gerezd fokhagymát is.
Ilyenkor sózzuk, hogy a gomba levet eresszen. Pár percig így kevergetjük, majd felöntjük kb. 4-5 dl vízzel. 
Fedő alatt hagyjuk puhulni a zöldségeket. 
Közben összekeverjük a galuskához a tésztát. Egy tojást megsózunk, majd összekeverjük annyi liszttel, amennyit felvesz. Hasonló állagú tésztát kell kapnunk, mint a nokedli, picit talán keményebbet. 
Amikor a zöldségek megpuhultak, egy kávéskanállal elkezdjük belekanalazni a galuskákat. Lehet kisebbeket és nagyobbakat is csinálni, ki hogy szereti. 
A tejfölt kikeverjük simára, és teszünk hozzá a meleg léből a hőkiegyenlítés miatt. Ha valaki akar, tehet a tejfölhöz lisztet, én most nem tettem. 
Belekeverjük a levesünkbe, hagyjuk 1-2 percet rotyogni és már tálalhatunk is.

 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a levesed, ezt is elkészítettem tőled, és valóban nagyon finom lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, szépen! :) Nálunk is nagy kedvenc :)

      Törlés