2015. március 20., péntek

Óriás pöfetegből pörkölt és rántott pöfeteg

Szerencsére olyan helyen élünk, ahol rengeteg erdő vesz minket körül és sok idős ismerős jár gombázni errefelé, így nem is volt kérdés, hogy amikor tavaly meghallottuk, hogy itt a pöfeteg gomba szezonja, nyakunkba vettük az erdőt és elindultunk egy régen hallott lelőhely felé, hátha szerencsével járunk... 
Persze azt mondanom sem kell, hogy szatyrot/ zsákot/ vödröt nem vittünk magunkkal, mert nem is gondoltuk volna, hogy ekkora szerencsénk lesz, így hát a zsákmányt kézben illetve levett pólóban hoztuk haza (ami mondanom sem kell, hogy annyira kinyúlott, hogy azt hittük, nem is kell többet hordani sem..:) 
Szóval annyi óriáspöfit találtunk, hogy már hazafelé jövet mindenki azt kérdezgette, hol találtuk (ez az, ami titok maradt mindenki előtt, mert nem fedtük fel a lelőhelyünket) és persze mindenki felajánlkozott, hogy ha nekünk ennyi túl sok lenne, akkor ők szívesen elfogadnának belőle :) 
Nem győztük osztogatni a családnak, ismerősöknek...
Mivel én még nem ettem egészen addig pöfeteget, nekem újdonság volt a belőle készült pörkölt és a rántott pöfi is. Az igazat megvallva nekem a pöri az állaga miatt annyira nem lett a kedvencem, viszont a rántott verzió...na azt azóta is emlegetem és alig várom a következő pöfi- szezont :)


A zsákmány egy része...


Hozzávalók:

  • 1 óriáspöfeteg (én próbáltam kiválasztani egy kisebbet)
  • gomba méretétől függően 3-4 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt pirospaprika
  • fekete bors
  • őrölt kömény
  • friss vagy szárított petrezselyem
  • víz

Elkészítés:
A pöfeteget megpucoljuk. Mivel ezek, amiket mi találtunk, óriáspöfik voltak, félbe/negyedekbe vágtuk, így egyszerűbb volt megpucolni. 
Pucolás után felkockázzuk, vagy csíkozzuk, ki hogyan szeretné. 
Mindent úgy csinálunk, ahogy egy pörköltnél szoktunk. 
Kis olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, félrehúzzuk a tűzről, mehet rá pirospaprika, összekeverjük, majd mehet vissza a tűzre. 
Tegyük rá a gombát, fűszerezzük (egy kis petrezselymet hagyjunk majd díszíteni a tetejére), reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk kicsit, majd mehet rá a paprika és paradicsom is, majd sózzuk. 
Pár percet kevergessük, a sótól levet enged majd a gomba is és a paradicsom, paprika is. Engedjük fel kicsi vízzel, ahogy a pörköltet szoktuk, persze a víz mennyisége függ attól is, hogy mennyi levet engedett, aztán fedjük le és főzzük addig, amíg a gomba megpuhul. Hamar készen lesz, a gombának nem kell olyan sok idő. 
Szórjuk meg kis petrezselyemmel és már tálalhatunk is.







6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Túl erős?? Ez egy olyan semleges ízű gomba. Ez pont nem mondható el róla, hogy "erős" lenne az íze...

      Törlés
  3. Egem nagyon taszit, émelyit a szaga es az ize is. Nem tudom megenni.
    Mindenutt azt olvasom, hogy semleges, nekem mas a tapasztalatom.

    VálaszTörlés
  4. A világ legfinomabb és legegészségesebb étele!

    VálaszTörlés