-
4 kg narancs
-
2 citrom
-
10 dkg cukor (nálam kókuszcukor)
-
folyékony édesítő ízlés szerint
-
3 dl 100 %- os narancslé
-
egész vagy őrölt fahéj (én most
őröltet tettem bele)
-
1-2 késhegynyi őrölt gyömbér (ízlés
szerint)
-
1 kikapart vanília rúd (a magokat
eltehetjük későbbre)
-
tehetünk bele pár szem szegfűszeget is
(én nem tettem, mert a párom még az illatától is rosszul van)
Elkészítés:
3 narancs és a
2 citrom héját zöldség hámozóval meghámozunk. Ügyeljünk arra, hogy a fehér rész
ne legyen rajta, mert attól keserű lesz a lekvár. Vékonyan felszeleteljük a
héjakat és félretesszük.
Ezután levágjuk a narancsok és a citromok tetejét és
alját (így ahogy letesszük a deszkára, nem csúszkál el), majd körben szépen
levágjuk a héját úgy, hogy a fehér rész ne maradjon rajta egyáltalán.
Ahogy
megvagyunk a hámozással, félbevágjuk a narancsokat, kiszedjük a középső fehér
részét, majd cikkekre vágjuk és elszeleteljük (hagyhatjuk cikkekben is őket,
nem muszáj kisebbekre vágni, mert a végén úgyis turmixolni fogjuk az egészet). Ha
valaki abszolút nem szeretné benne hagyni még a gerezdeken lévő hártyát sem, az
kivághatja a hártyák közül a narancs húsát, de szerintem az pazarlás, és így
még kevesebb lekvárunk lesz majd.
Nekem ebből a 4 kg narancsból 1.5 kg lett a
hámozás után.
Ha az előkészületekkel megvagyunk, akkor feltesszük a cukrot a 3
dl narancslével főni. Ahogy összemelegedett, mehet bele a vékony csíkokra
vágott citrom és narancshéj, az egész vagy őrölt fahéj, a vanília rúd és az
őrölt gyömbér is. 20 percig forraljuk az egészet, közben be fog sűrűsödni az
egész. 20 perc elteltével kivesszük belőle a vanília rudat, az egész fahéjat és a szegfűszeget is.
Mehetnek bele a narancs és citrom darabok,
összekeverjük és hagyjuk felforrni az egészet. Amikor felforrt, a tetején
keletkező habot kanállal leszedegetjük.
Levesszük a lángot takarékra és
hagyjuk tovább főni 1- 1.5 órát, míg szépen besűrűsödik az egész. Időnként
megkevergetjük. Kóstolgassuk és tehetünk bele ízlés szerint folyékony édesítőt,
fahéjat, bármit.
Én 1.5 óra után úgy láttam, hogy már elég sűrű, ezért levettem
a tűzről és leturmixoltam, hogy ne legyenek benne nagy darabok, de ha valaki
úgy szereti, hagyja ki a turmixolást.
Onnan tudjuk, hogy a lekvárunk már jó,
hogy egy tányérra rácsepegtetünk a lekvárból, elfordítjuk a tányért és már nem
olyan folyós az egész. Ilyenkor merhetjük alaposan kimosott, meleg vízzel
átöblített üvegekbe a forró lekvárt.
Rácsavarjuk a tetejüket, fejre állítjuk
őket 10 percre, majd mehetnek száraz dunsztba addig, amíg ki nem hűlnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése