2012. szeptember 6., csütörtök

Diós szalagos fánk



 Hozzávalók:

-          40 dkg liszt (nálam ch csökkentett)
-          10 dkg darált dió
-          1 csipet só
-          1 ek. rum vagy rum aroma
-          2 tojás sárgája
-          5 dkg lágy vaj vagy margarin
-          folyékony édesítő (nem kötelező, csak én jobban szeretem, ha édes a tészta)
-          3 dkg friss élesztő
-          kb. 2 dl tej
-          pici fruktóz vagy cukor az élesztő futtatásához




Elkészítés:
Fontos, hogy minden hozzávaló szoba hőmérsékletű legyen! 
Langyos tejben pici fruktózzal vagy cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet, a diót és a csipet sót összekeverjük egy dagasztótálban. 
Csinálunk egy kis mélyedést a liszt közepébe, mehet bele a tojások sárgája, a rum aroma, a lágy vaj vagy margarin, a folyékony édesítő (nem kötelező) és a felfuttatott élesztő. Összegyúrjuk, ha szükséges, öntünk hozzá még pici langyos tejet, bár nekem elég volt ennyi tej. Jó alaposan kidolgozzuk. 
Egy jó puha, könnyen formázható tésztát kell kapnunk. Tegyük vissza a dagasztótálba, lisztezzük be és takarjuk le, vagy hagyjuk a lisztezett gyúródeszkán letakarva bő 1 órát a másfél szeresére kelni. 
Ahogy megkelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Pohárral kiszaggatjuk, majd ismét letakarva hagyjuk kelni így is kb. 1 órát. 
Forró olajban süssük ki a fánkokat úgy, hogy amelyik fele a deszkán volt, az legyen az olajban felül. 
Fedő alatt süssük, amíg meg nem sül az egyik fele. Forgatás után már nem kell a fedő. Leitatjuk róluk az olajat és már lehet is fogyasztani akár por édesítővel, lekvárral, csokiba mártva, de meg is lehet tölteni. 
Nekem 24 db fánk lett belőle.





2 megjegyzés:

  1. Jó késő van, de bekapnék egyet:-) Dióval még nem próbáltam, biztosan finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is most csináltam először dióval, de tuti nem utoljára...:) Nagy sikere volt :)

      Törlés