2013. november 19., kedd

Túrógombóc diós morzsában


A ház urának kedvence következik: Túrógombóóóc :)
Már régen csináltam, így épp itt volt az ideje készíteni, a párom naaagy nagy örömére.
Nagyon sokféle variációja van a bundának, mindenhogy érdemes kipróbálni. Isteni finom ezzel a diós morzsával, de forgathatjuk akár mákba, darált mandulába vagy mogyoróba. Bármelyiket is választjuk, nem lőhetünk vele mellé :)



Hozzávalók:

-       50 dkg túró
-       6-7 ek. búzadara vagy zabkorpa
-       1 citrom reszelt héja
-       3 db tojás
-       csipet só
-       pici vanília eszencia vagy negyed vanília rúd
-       ízlés szerint xilit (lehet folyékony édesítő is)
-       zsemlemorzsa (nálam ch csökk) + olaj
-       darált dió
-       tejföl + édesítő



Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a csipet sót, a reszelt citromhéjat, vaníliát és a zabkorpát vagy búzadarát, majd édesítjük ízlés szerint. 
A tojások fehérjét habbá verjük, majd ezt is hozzákeverjük. 
Betesszük 1 órát pihenni a hűtőbe. 

Közben elkészítjük a morzsát. és a tejfölös öntetet. 
Pici olajon megpirítjuk a morzsát, majd amikor elkészült, akkor szoktam belekeverni xilitet ízlés szerint. Most a morzsa úgy készült, hogy a fele darált dió volt. 
Az öntethez kevertem ki tejfölt édesítővel és pici citrom héjjal. 

1 óra elteltével kivesszük a hűtőből a masszát, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.  Elég lágy a massza, de lehet már formázni. Ha valaki keményebben szereti, tegyen még hozzá búzadarát vagy zabkorpát, majd lobogó vízben főzzük meg.
Ezt úgy szoktam csinálni, hogy amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, teszek rá egy fedőt és még hagyom néhány percet és csak azután szedem őket a morzsába. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése