2013. november 26., kedd

Madártej



Egy igazi klasszikus recept következik, mégpedig a Madártej. Megmondom őszintén, nekem soha nem tartozott a kedvenceim közé, de most hosszas unszolás után nekiláttam az első saját készítésű madártejemnek. 
Igazából a hab miatt nem szerettem soha, az valahogy mindig olyan fura állagú, íztelen valami volt a tetején :) Most viszont azt is édesítettem, így sokkal finomabb. Jaa és lehet, hogy fura vagyok, de hidegen soha nem tudtam megenni, csak és kizárólag melegen, így én meg sem vártam, amíg kihűl :) Ebben a hűvös időben sokkal jobban esett így :)



Hozzávalók:

-       1.2 l tej
-       6 db tojás
-       kb. 10 dkg xilit + folyékony édesítő
-       1 citrom reszelt héja
-       ½ vanília rúd
-       pici vanília eszencia
-       2 ek. keményítő

Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk. 
A fehérjét kemény habbá verjük kb 2 ek. xilittel. 
A sárgájához tesszük a többi xilitet és a citrom reszelt héját, pici vanília eszenciát, a fél vanília rúd kikapart magjait, a keményítőt és fehéredésig keverjük. 
Kb 0.5 liter tejet felteszünk forrni. 
Forrás után evőkanállal adagoljuk bele a fehérjehabot. Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert megnőnek. 1 perc után forgassuk meg őket és még 1 percig főzzük a másik oldalát is.
Miután végeztünk az összes habbal, tegyük félre és szűrővel szedjük le a tej tetejéről a hab maradékokat. 
Hozzáöntünk még 0.5 liter tejet, majd felforraljuk újból az egészet. 
Amikor felforrt, folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a maradék 2 dl tejet és a vaníliás- citromos sárgáját, ettől fog besűrűsödni, de ezt már nem szabad forrásig kevergetni, mert kicsapódik a tojás. 
Ilyenkor, ha szükséges, akkor édesítsük. (Én még tettem bele egy kis folyékony édesítőt) Ha valakinek nem elég sűrű, az tegyen még bele kis tejjel elkevert keményítőt, vagy egy vaníliás pudingport kis tejjel kikeverve. 
Kihűlés után fogyaszthatjuk is.


2 megjegyzés:

  1. Nálunk is örök kedvenc! Sőt, ugyanilyen talpas pohárban szoktam szervírozni, csak az enyém nem kék hanem csak simán átlátszó üveg! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretem ezeket a poharakat, még ajándékba kaptam :) És olyan jól mutat bennük minden :)

      Törlés