2013. szeptember 22., vasárnap

Barackos manna

Ismét Blogkóstolóra készült ez a finomság, ezúttal a 11. fordulóra, aminek a házigazdája Dina lett, a Dina világa blog írója, aki csodásabbnál csodásabb tortákat (is) készít.
Most is számomra eddig ismeretlen
blogot kaptam, ezúttal Böbétől kellett valami finomságot készítenem, aki az Utazás a gasztronómiában nevű blogot vezeti. A választás nem volt egyszerű, de végül sikerült, így ezt a nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető barackos mannát választottam. 
A recepten csak annyit változtattam, (azon kívül persze, hogy cukor helyett xilitet, búzaliszt helyett pedig alacsonyabb szénhidrát tartalmú lisztet használtam) hogy vaníliás cukor helyett vanília eszenciát használtam hozzá, és mivel az a méretű tepsi, ami a receptben meg volt adva, épp foglalt volt, valamivel nagyobb tepsiben készült a süti. Nem is lett így olyan szép magas, amilyennek kellett volna lennie, de az ízéből természetesen ez nem von le semmit, mert egy nagyon finom, könnyű tésztájú édesség lett belőle! :) Böbe receptje itt található.




Hozzávalók:

-       4 db tojás
-       2 dl olaj
-       4 ek. tej
-       3 ek. tejszín
-       1 ek. vaníliás cukor (nálam 1 ek. vanília eszencia)
-       20 dkg cukor (nálam xilit)
-       fél cs. sütőpor
-       20 dkg liszt (nálam ch csökk)
-       szeletelt mandula
-       bármilyen gyümölcs (nálam most 6 db nektarin)

Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk, a sárgákat habosra keverjük a xilittel, majd kanalanként mehet bele az olaj, a tej és a tejszín. 
Az átszitált lisztben elkeverjük a sütőport, majd ezt is kis adagokban hozzákeverjük a masszához. 
Végül óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjéket is. 
Vajazott, morzsázott tepsibe (20x30 cm-es) öntjük a masszát, majd a tetejére pakoljuk a gyümölcsöket és szórunk rá szeletelt mandulát is. 
Kb 30 perc alatt sül meg, de tűpróbával ellenőrizzük.


1 megjegyzés: