2013. augusztus 9., péntek

Túrós buktatorta - Blogkóstoló 10.

Ismét jelentkeztem a Blogkóstoló egy újabb fordulójára, aminek ezúttal Kisildi lett a házigazdája. Mivel amúgy sem blogozom olyan régóta (1 éve) és sok blogot nem ismerek még, most is egy számomra ismeretlen blogot sorsoltak nekem, ezúttal Vea - Receptgyűjteményét. Sok tortát láttam nála, de mivel én nem vagyok a díszítés nagy mestere, így ezt a Túrós buktatortát választottam tőle.
Nagyon szeretek kelt tésztát készíteni, így amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy ő lesz a nyerő :)
Nem hiszem, hogy normális vagyok, hogy ebben a fullasztó melegben képes voltam bekapcsolni a sütőt, de azt mondhatom, hogy nagyon nagyon megérte, mert eszméletlen finom lett és a család körében is nagy sikert aratott. 






Hozzávalók:
Tészta:
-          55 dkg liszt (nálam ch csökk)
-          4 ek. xilit
-          10 dkg olvasztott vaj
-          3 tojás sárgája
-          ½ citrom reszelt héja
-          csipet só
-          2.5 dkg élesztő
-          3.5 dl langyos tej

Töltelék:
-          45 dkg túró
-          12 dkg por xilit
-          3 tk. vaníliás pudingpor
-          6 dkg olvasztott vaj
-          4 tojás sárgája
-          1 citrom reszelt héja
-          10-15 dkg mazsola

Egyéb:
-          olvasztott vaj a forgatáshoz
-          vaj és liszt a forma kikenéséhez

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból egy könnyen kezelhető tésztát dagasztunk. A 3.5 dl tejből nekem kb 1.5 dl kellett bele.
Én úgy állapítom meg, hogy elég volt-e a tésztának a dagasztás, hogy miközben gyúrom, meghallom a levegőbuborékokat és érzem a kezem alatt, ahogy kipukkadnak. Ilyenkor már jól bedagasztottuk és mehet is kelni 1 órát, hogy a duplájára nőjön. 
Közben elkészítjük a tölteléket is. 
Amikor a tészta a duplájára kelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és kb 10x10-es négyzetekre vágjuk. A közepükbe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket és gombócokat formázunk belőle. 
Én úgy csinálom az ilyet, hogy amikor beleteszem a tölteléket a közepébe, összefogom a tészta 4 sarkát és összecsippentem, és ha esetleg lennének még lyukak, ahol kilátszik a töltelék, azt is összecsipkedem. 
Leteszem összeillesztéssel lefelé a nyújtódeszkára és a két kezemmel szép gömb alakúra formázom. 
Amikor készen vannak a gombócok, olvasztott vajba forgatjuk őket és mehetnek a vajjal kikent és lisztezett sütőformába (28 cm-es) jó szorosan, nem kell közöttük helyet hagyni, így felfelé fognak majd nőni. 
Nekem nincs ilyen nagy tortaformám, az enyém csak 22 cm- es, így egy 24 cm- es jénaiban sütöttem meg, amibe 12 gombóc fért bele.
A formában is kelesztjük még 20 percet, de közben a sütőt már bemelegítjük. 


A sütő aljába teszünk egy kis edényben vizet, hogy a gombócok gőzös sütőben süljenek meg. 
30 perc sütés után meglocsoljuk a tetejüket pici forralt tejjel (én azt a kb 2 decit forraltam fel, ami nem kellett a tésztába) és visszatesszük még kb 30 percre sülni. 
Ha nagyon barnulna a teteje, de belül még nyers (nálam ez volt a helyzet), fedjük le alufóliával és úgy süssük tovább.
A 7 megmaradt tojásfehérjét nehogy kidobjuk!! Készítsünk belőle valamilyen gyümölcshabot vagy habcsókot, ne vesszen kárba! :)




4 megjegyzés:

  1. Nagyon szepek lettek es gondolom jok is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, igen, rettentő finom lett!! :)

      Törlés
  2. Szia! Magyon örülök, hogy tetszett a recept. Igazán szép "tortát" készítettél.:)
    Vea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nanáá, hogy tetszett, iszonyatosan finom lett tényleg, nagy sikere volt! :) Köszönöm szépen a receptet, biztosan készítek még ilyet! :)

      Törlés