2013. július 13., szombat

Hagymás uborkasaláta



Ezt a receptet Mézeskalács konyhájában találtam, nagyon megtetszett és mivel imádjuk a savanyúságokat és ilyet még nem csináltam, kipróbáltam. Kicsit változtattam rajta, de biztos vagyok benne, hogy így is nagyon jó lesz. Én savanyúság tartósítót használtam, mert ebben van már só és fűszerek is, így nem kell méregetnem. Én minden savanyúságot ezzel csinálok. Állni sem hagytam 24 órát, hanem csak pár órát és utána töltöttük is üvegekbe. Az eredeti receptben nincs fokhagyma, én viszont tettem bele, nem ronthatja el :)
Egyelőre 2.5 kg uborkából készült, így lett belőle 7 befőttes üveg és a hűtőben is pihen egy kisebb adag. A biztonság kedvéért jövő héten is készül egy nagyobb adag, hogy biztosan kitartson télig...:)


Hozzávalók:
-          2.5 uborka
-          80 dkg hagyma
-          5 nagy gerezd fokhagyma
-          100 g kapros savanyúság tartósító
-          kb 2.5 dl 10%- os ecet
-          2.25 l víz
-          édesítő


Elkészítés:
Az uborkákat alaposan megmossuk, majd legyaluljuk. A hagymát szintén gyalulhatjuk, de az én gyalum nem nagyon akarta vinni, így azokat olyan vastag szeletekre vágtam, mint az uborkák. A fokhagymákat szintén vékony szeletekre vágtam. 
A felöntő léhez feltesszük forrni a vizet és amikor forr, beleöntjük a fűszeres savanyúság tartósítót és még pár percig ezzel együtt forraljuk a vizet. 
Hagyjuk kihűlni és ekkor teszünk bele ecetet és édesítsük a saját ízlésünk szerint. 
A savanyúság tartósító zacskója 4 dl ecetet írt ehhez a mennyiséghez, de ahogy kóstolgattam, bőven elég volt 2.5 dl. Ez mindenkinek a saját ízlése, ahogyan az édesítő is. 
Leszűrjük a felöntőlét, mert benne vannak a fűszerek és így könnyen el tudjuk osztani azokat is az üvegekben.  
Alaposan kimosott befőttes üvegekbe szedjük a hagymás uborkákat, de ne tömködjük tele, lazán töltsük meg az üvegeket vele.  
Az üvegek aljára vagy tetejére teszünk a fűszermagokból (igazságosan osszuk el), majd színig töltjük őket a felöntő lével. 
Teszünk az üvegekre celofánt, majd jól lezárjuk és mehetnek is a kamrába vagy a spájzba. Pár nap múlva már fogyasztható, ha esetleg nem bírnánk vele kivárni a telet…:)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ! Imádom az ilyen savanyúságokat!

    VálaszTörlés
  2. Na ezt holnap el is készítem. Én imádni fogom az tuti.

    VálaszTörlés