2013. július 21., vasárnap

Burgonyás lángos



Íme a másik lángos receptem, amit csinálni szoktam a lilahagymás mellett. Nagyon jó tésztája van és eszméletlen finom! Ezúttal a megszokott fokhagymás- tejfölös- sajtos mellett bolognais verzió is készült, ami szintén megér egy próbát, mert aki eddig kóstolta, sosem csalódott benne!! :) Próbáljátok ki, érdemes! :)


Hozzávalók:

-          1 kg liszt (nálam ch csökk)
-          60 dkg burgonya
-          4 tk. só
-          1 dl olaj
-          langyos víz (amennyit felvesz)
-          5 dkg friss élesztő
-          cukor vagy fruktóz az élesztő felfuttatásához



Elkészítés:
Az élesztőt langyos vízben kevés cukorral vagy fruktózzal felfuttatjuk. 
A burgonyákat megpucoljuk, majd kisebb darabokra vágva megfőzzük, megvárjuk míg kihűl és összetörjük. 
A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a sót. Az összetört burgonyát, az olajat és a felfutott élesztőt hozzáadjuk és elkezdjük dagasztani. Langyos vizet öntünk hozzá, amennyit felvesz és egy rugalmas, könnyű tésztát dagasztunk. 
A tésztánkat visszatesszük a lisztezett aljú tálba, a tetejét is megszórjuk liszttel, majd hagyjuk kelni legalább 1 órát, szép nagyra megnő majd. 
Amikor megkelt, egy kis tálba öntünk olajat, belemártjuk az ujjainkat és tépkedünk a tésztából. 
Kihúzogatjuk az olajos ujjainkkal, majd forró olajban kisütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 20 db normál méretű lángos lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése