2013. január 6., vasárnap

Turbó zserbó

Egy nagyon nagyon finom zserbót hoztam. A receptet a nagymamámtól tanultam. Pár napja kapcsolgattam a tv-t, mikor a TV Paprikára kapcsoltam, pont Bódi Margó műsora ment. Gondoltam, belenézek. Épp zserbó készült, azaz pontosabban Margó zserbónak nevezte, mert van benne egy kis plusz. Méghozzá az, hogy a szokásos töltelékre kerül egy kis tejjel, rummal összefőzött darabolt dió is, amitől egy kicsit "ropog" majd a töltelék. Nagyon megtetszett, így rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom. A recept persze a saját, bevált nagyim- féle recept, csak ezt a kis pluszt tettem bele. Mikor megkóstolta a párom, azt mondta: "Nagyon jó ez a Turbó zserbó!!", úgyhogy innen a név :)
Nagyon nagy sikerem volt vele, iszonyat finom!

 
Hozzávalók:
Tésztához:
-       40 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-       1 egész tojás + 1 sárgája
-       2 dkg élesztő
-       1 dl tej
-       cukor vagy fruktóz az élesztő felfuttatásához
-       1 késhegynyi szódabikarbóna
-       15 dkg szobahőmérsékletű margarin
-       1 ek. vanília eszencia
-       csipet só

Töltelék:
-       40-50 dkg darált dió
-       25-30 dkg kókuszcukor vagy xilit
-       1 citrom reszelt héja
-       sárgabarack lekvár
-       3 marék egész dió
-       pici tej
-       rum vagy rum aroma
-       mazsola

Tetejére:
-       15-20 dkg csokoládé
-       pici olaj vagy vaj

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben kis cukorral. 
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a csipet sóval. A közepébe csinálunk egy kis mélyedést, oda mehet bele az egész tojás és a másik sárgája, majd a felfutott élesztő is. 
A margarint felkockázzuk és az is mehet hozzá, valamint a vanília eszencia is.
Összegyúrjuk az egészet, majd 3 cipóra osztjuk és letakarva hagyjuk pihenni 30 percet. 
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Az egész diót összetördeljük nagyobb darabokra, és beletesszük egy edénybe. Öntünk rá pici tejet és rumot vagy rum aromát, ízlés szerint mazsolát, majd egy kis cukrot teszünk bele és főzzük kb. 5-6 percet, majd tegyük félre hűlni. 
A tésztákat pihentetés után egyenként kinyújtjuk tepsi méretűre. A tepsi mérete nálam 24x33 cm- es volt. 
Kivajazzuk, majd morzsázzuk az alját, és mehet bele az első tészta. 
Megkenjük sárgabarack lekvárral, majd megszórjuk a darált dió felével. Erre megy a már kihűlt darabolt rumos dió fele. Mehet rá a második tészta, lekvár, darált dió, rumos dió, majd az utolsó lap. Ezt mindig kicsit nagyobbra szoktam nyújtani, mert a sülés közben egy kicsit összeugrik a felső tészta. 


Villával megszurkáljuk, majd mehet is be a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt megsül. 
Megvárjuk, míg kihűl, majd a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk egy kis olajjal vagy vajjal, és rácsurgatjuk a süti tetejére. 
Betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csoki, aztán szeletelhetjük is.



2 megjegyzés:

  1. Ezt a süteményt blogkóstoltam nálad, és nagyon finom lett! :) Köszönöm a receptet, örülök, hogy együtt játszottunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóóóó, nagyon örülök, hogy ízlett! :)

      Törlés