2014. március 11., kedd

Medvehagyma pesto


Itt a tavasz és ismét itt a medvehagyma szezon! Használjuk ki és készítsünk pestot belőle, amit akár télen is felhasználhatunk. 
Tehetünk bele bármit, amit szeretünk, ez is ízlés kérdése: akár sajtot, aszalt paradicsomot is. Szezámmmag helyett is mehet bele fenyőmag, lenmag is, nekem most csak ez volt itthon.
A felhasználása nagyon sokféle, készíthetünk belőle egy kis tejszínnel összeforralva tésztaszószt, pácolhatunk vele húsokat, de akár sós kelt tésztákba is keverhetjük, szóval nagyon sok mindenre használható.


Hozzávalók:

-       1 nagy csokor medvehagyma
-       1 gerezd fokhagyma
-       só ízlés szerint
-       pici fekete bors
-       3 tk. szezámmag
-       olaj
-       pici bazsalikom

Elkészítés:
A medvehagymát alaposan megmossuk, majd lecsöpögtetjük. 
Pici olajjal elkezdjük botmixerrel pépesíteni. 
Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, teszünk bele pici bazsalikomot és mehet hozzá a pirított szezámmag és olaj is. 
Olajból nem írok mennyiséget, mert ezzel dönthetjük el, hogy milyen híg legyen a pesto. Ismét átmegyünk rajta a botmixerrel és el is készültünk. 
Ebből a mennyiségből egy 2-2.5 dl-es üveg lesz tele. 
Felhasználhatjuk azonnal, aztán mehet a hűtőbe, de ha el szeretnénk tenni későbbre, az üveg tetejére öntsünk pici olajat, tegyük rá a tetőt és mehet is a kamrapolcra.


1 megjegyzés:

  1. Én is készítettem az idén is egy nagy adagot. Nagyon szeretjük csak simán kifőtt tésztára is, parmezánnal.

    VálaszTörlés