2013. október 23., szerda

Almás habos lepény



Volt itthon pár kiló almám, amit már nem nagyon ettünk meg, de hogy ne menjen kárba, ezt a sütit készítettem belőle :) Nagyon finom, puha kelt tészta, rajta fahéjas párolt alma, durvára tört dió és lekváros tojáshab a tetején....Nagyon nagyon finom! :)


Hozzávalók:

-       50 dkg liszt (nálam ch csökk)
-       3 tojás sárgája
-       8 dkg xilit
-       3 dl langyos tej
-       3 dkg élesztő
-       pici cukor az élesztő felfuttatásához
-       15 dkg vaj vagy margarin (szoba hőmérsékletű)
-       csipet só
-       2 marék durvára tört dió
-       1.5 kg alma (reszelve)
-       fahéj+ xilit vagy folyékony édesítő ízlés szerint
-       zsemlemorzsa
-       habhoz: 3 tojás sárgája és 1-2 ek. sárgabarack lekvár

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1.5-2 dl tejben egy kis cukorral. 
A lisztet kimérjük és egy dagasztó tálba öntjük. 
Csinálunk a liszt közepébe egy kis mélyedést, ebbe mehet a 3 tojás sárgája, a xilit és a felfutott élesztő. 

Elkezdjük a tésztát dagasztani, majd mehet hozzá a vaj vagy margarin is. A maradék langyos tejet is hozzákeverhetjük, ha szükséges. 
Könnyű tésztát kell kapnunk, amit 1 óra alatt a duplájára kelesztünk langyos helyen. 

Amíg a tészta kel, az almákat meghámozzuk, majd lereszeljük. 
Nem néztem, hogy hány kiló alma volt, csak a reszelés után mértem le, ami 1.5 kg lett, szóval kb olyan 2-2.5 kg alma lehetett. De ha valaki nem szeretné ilyen vastagon benne az almát, tegyen bele nyugodtan kevesebbet. 

A reszelt almára szórunk fahéjat, majd édesítjük és pár percig elkezdjük párolni, csak addig, amíg a leve elpárolog. 
Amint elkészült az alma, lehűtjük. 

Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk akkorára, mint a tepsink, majd a kivajazott tepsibe fektetjük és megszórjuk zsemlemorzsával. 
Erre mehet a reszelt alma, majd szórunk rá diót is. 
Betesszük a sütőbe kb 15 percre, közben felverjük a fehérjét és keverünk hozzá lekvárt. 
A 15 perc elteltével rásimítjuk a habot a sütink tetejére és mehet vissza a sütőbe további 20-25 percre. 
Tűpróbával ellenőrizzük, de a habot se hagyjuk nagyon megbarnulni a tetején.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése