2013. április 10., szerda

Rakott burgonya

Jöjjön most egy igazi régi klasszikus. Már nagyon régen csináltam, nekem annyira nem is tartozik a kedvenceim közé, de a párom kérésének most eleget téve elkészült :) Sokan, sokféleképpen készítik, íme az én verzióm.

 

Hozzávalók:
 
-       8-9 nagyobb burgonya
-       fél szál füstölt kolbász
-       1 szál lecsókolbász
-       10 db tojás
-       1 fej vöröshagyma
-       1 kis pohár tejföl
-       ízlés szerint majonéz (nálam cukormentes)
-       ízlés szerint mustár
-       fekete bors



Elkészítés:
A burgonyákat meghámozzuk, majd egészben feltesszük főni sós vízben. Én nem szoktam teljesen megfőzni, mert ha nagyon puha, szétesik szeletelés közben. 
A 10 tojást is keményre főzzük. 
A füstölt és a lecsókolbászt felkarikázzuk, majd pici olajon megpirítjuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, majd felkarikázzuk. 
Amikor a burgonya megfőtt, kihűtjük, majd felszeleteljük. 
A tejfölt összekeverjük ízlés szerint majonézzel, mustárral és kicsi őrölt fekete borssal. 

Egy kisebb tepsit előveszünk, nagyon vékonyan kiolajozzuk, majd a burgonya szeletekkel kirakjuk az a tepsi alját. Ez kb. a burgonyánk fele. 
Erre mehet a megpirított kolbászok fele és 5 főtt tojás felszeletelve, majd a hagymakarikák fele. Locsoljunk rá a kolbászból kisült zsiradékból. Az ízesített tejfölből kanalazzunk a tetejére, majd jöhet a következő réteg szeletelt burgonya, arra a kolbászok másik fele, majd a másik 5 főtt tojás és a maradék hagymakarika. 
Erre a rétegre is locsoljunk a zsiradékból, majd jöhet a maradék tejföl a tetejére. 

Frissen őrölt fekete borsot szórunk a tetejére, majd sütőbe tesszük kb. 40 percre, míg a burgonya megpuhul és a teteje is megpirul.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése