2013. június 6., csütörtök

Meggymártás darával, főtt hússal


Ez egy igazi gyerekkori kedvencem, és valamilyen okból kifolyólag eddig még sosem készítettem. Épp itt volt az ideje, imádom!! Amikor még iskolás voltam, az óvodai menzára jártunk ebédelni, és mikor a faliújságon megláttam, hogy azon a héten lesz meggymártás darával és főtt husival, alig vártam, hogy végre aznap legyen. 
Alapjában véve nem szeretem a húst összepárosítani gyümölcsös mártásokkal, mert nem szeretem, de ez az egy kivétel. Bármikor bármilyen mennyiségben meg tudnám enni! :)
Sokan, sokféleképpen eszik, főtt hússal, sült husival, és vannak azok, akik hús nélkül. Én csak főtt hússal szeretem, de ha éppen nincs hozzá hús, az sem baj, anélkül is imádom! :)



Hozzávalók:
 
Mártáshoz:
-          70 dkg meggy
-          4 ek. xilit
-          pici tejföl (kb egy kis pohár fele)
-          fél csomag pudingpor vagy keményítő
-          fél citrom leve
-          fahéj
-          szegfűszeg
-          negyed rúd vanília

Darához:
-          1 pohár búzadara (teljesen mindegy mekkora a pohár)
-          2 pohár víz (ugyanaz a pohár)
-          kb 3 ek. olaj
-          pici só



Elkészítés:
A mártáshoz a meggyet kimagozzuk, majd beletesszük egy edénybe. Facsarunk rá citromot, édesítjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. 
Egy kis teatojásba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliát (aminek a magját kikapartuk és a meggyhez tettük) és beletesszük a vízbe ezt is. 
Amikor felforrt, a pudingport vagy egy kis keményítőt csomómentesre kikeverünk tejföllel, teszünk a forró léből hozzá hőkiegyenlítés gyanánt és a meggyhez öntjük. 
Jól elkeverjük, hagyjuk még forrni 1 percet és már el is készült.

A darához előveszünk egy poharat, teszünk bele búzadarát, amit beleöntünk egy lábasba. Elkezdjük pirítani kb. 3 ek. olajjal, folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, le ne égjen. 
Amikor lepirult, abba a pohárba, amiben a búzadarát mértük, meleg vizet teszünk, majd hozzáöntjük a darához, és még egy ugyanilyen pohár víz megy rá. 
Jól elkeverjük, majd lefedjük és lekapcsoljuk alatta a gázt. 
Hagyjuk így kihűlni, és amikor kihűlt, villával szétnyomkodjuk és szép morzsás lesz, ahogy kell.

A hús mindenkinek a saját ízlése. Valaki süti hozzá, valaki csak sima főtt hússal eszi, ízlés kérdése. Lehet húslevesből kivett csirkehús, sertés- vagy akár marhahús is, ki mivel szereti.


3 megjegyzés:

  1. Kati !!! Ezt Neked küldöm !!!

    VálaszTörlés
  2. Milyen pudinpor kell hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Epressel, vaníliással és puncsossal is csináltam már. Mindegyikkel finom :)

      Törlés