2013. május 31., péntek

Lime- os túrótorta eperrel

A testvérem születésnapjára készült ez a torta. :)
Az egyik kedves ismerősömtől kaptam egy nagyon jó piskóta receptet, amit most ki is próbáltam. Külön sütöttem a 3 lapot, de ha tudtam volna, hogy ilyen szép magas lapokat kapok, akkor egyben sütöm az egészet :) Így el kellett vágnom a lapokat és maradt egy kisebb tortára való piskóta :)
A díszítés nem az erősségem, mint az látszik is, de az íze, az valami isteni finom lett! :)

Hozzávalók:


Tészta:

- 6 db tojás
- liszt (nálam ch csökk.)
- cukor (nálam xilit)
- sütőpor

3 ugyanolyan pohár szükséges hozzá.
A lényeg az, hogy mindig annyi cukrot és lisztet (ehhez jön 1 kk. sütőpor) tegyünk a poharakba, ameddig a tojás csíkja van. A liszthez hozzákeverünk mindig + 1 dl lisztet és plusz 1 kk. sütőport. 

Az enyém 6 tojásból készült, külön sütöttem a lapokat hozzá, laponként 2 tojással. Az egyik pohárba beleütjük a tojásokat, picit összekeverjük, a másik pohárban ugyanannyi cukrot vagy xilitet teszünk, ameddig a tojás van, a harmadik pohárba pedig lisztet teszünk szintén a tojással megegyező szintig. 
A liszthez még hozzáteszünk plusz 1 dl lisztet (ezt feles pohárban mértem ki) és összesen 2 kk. sütőport keverünk bele.

Krém:
-          50 dkg túró
-          25 dkg krémsajt
-          2 lime (reszelt héja és leve egyaránt)
-          1 fél citrom leve
-          1.5- 2 dl habtejszín
-          pár szem eper
-          kb 4 ek. por xilit

Díszítés:
-          2 dl habtejszín
-          pár szem eper
-          1 kis zacsi tortazselé

Elkészítés:

Tészta: A tojásokat és a cukrot robotgéppel habosra kikeverjük, majd kis adagokban hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és már mehet is a sütőbe. 
Nekem ezek a lapok 15-20 perc alatt sültek meg, és a sütőből kivéve sem estek össze egyáltalán.Krém: A túrót villával összetörjük, majd belekeverjük a krémsajtot és belereszeljük a 2 lime reszelt héját és ízlés szerint belefacsarjuk a levüket is. 
Ezt mindenki a saját ízlése szerint csinálja, mert én nagyon szeretem a savanyú dolgokat, és még a lime- ok levén kívül egy fél citrom levét is belenyomtam, majd 4 ek. por xilitet tettem bele, de ez is szintén ízlés kérdése. 
Pár szem epret villával összenyomkodtam, és belekevertem ezt is a krémbe, majd felvertem egy 2.5 dl- es habtejszínt pici xilittel, ebből kevertem bele a krémbe az állaga miatt, de nem tettem bele az összeset, csak kb 1.5-2 dl-t.
Az összeállításnál nekem a piskótákat méretre kellett vágnom, mert olyan szép magasak lettek, így maradt még egy kisebb tortára való piskóta. Ha tudtam volna, hogy ilyen magasak lesznek, akkor nem is szórakoztam volna a külön- külön sütéssel, hanem egyben sütöm, és csak elvágom. 
Szóval az a lényeg, hogy a krém kb 1/3 részét félretesszük, ez megy majd a tetejére. A többi krémet elfelezzük és összeállítjuk a tortát. 
1. lap+ krém+2. lap+ krém+ 3. lap+ maradék krém+ eper.

A díszítés szintén opcionális, mindenki úgy díszíti, ahogyan csak szeretné. Ki lehet hagyni az epret a krémből is, és akkor a tetejére mehet csak citrom, de ez tényleg mindenkinél száz- féle lehet. 


 
Ezer bocsánat a homályos képért, de nagyon gyorsan kellett lefényképeznem belülről, mert már mindenki türelmetlen volt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése