Hozzávalók:
·
50 dkg liszt (nálam ch csökkentett)
·
9 dkg zsír
·
9 dkg vaj vagy margarin
·
3 tojás sárgája
·
2,5 dkg élesztő
·
1,5 dl tej
·
kis cukor vagy fruktóz az élesztő felfuttatásához (xilittel nem fut fel)
·
7,5 dkg por xilit
·
fél citrom reszelt héja
·
csipet só
Túrós töltelék:
·
25 dkg túró
·
1 tojás
·
ízlés szerint édesítő
·
fél citrom reszelt héja
Almás töltelék:
·
1 vagy 2 alma
·
ízlés szerint édesítő
·
fahéj
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a tej felében.
A lisztet elmorzsoljuk
a zsírral és a vajjal, majd mehet bele a tojások sárgája, a por xilit, a
felfutott élesztő, a tej másik fele és a csipet só. Jól összedolgozzuk, majd 30
percet pihentetjük.
Pihentetés
után 5 cipóra osztjuk és egyenként kör alakúra nyújtjuk. Én nem kör alakúra
nyújtottam, hanem ahogy épp sikerült, és egy tortaforma alját vágtam rajta
körbe.
A maradékokat meghagytam, mert azokból még tudtam csinálni másik 2
cipót.
Szóval ha megvan a körünk, 8 cikkre osztjuk.
A háromszög széles részére
teszünk 1 kávés kanálnyit a töltelékből
és elkezdjük a csúcsa felé feltekerni óvatosan, nehogy kijöjjön a töltelék.
Kicsit megnyomkodjuk az oldalát, mielőtt feltekerjük és akkor nem folyik ki. A
két sarkát kicsit magunk felé hajtogatjuk, hogy szép kifliket kapjunk.
Sütőpapíros tepsiben sütjük a kifliket 15 percig. Nem
kell lekenni a tetejüket, mert ha megsültek, megszórjuk por xilittel.
Ebből a liszt mennyiségből nekem 56 db lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése