Itt az én híres- neves vadpörkölt receptem, az én büszkeségem! :) Nem nagyképűségből, de sokan a csodájára járnak a mai napig! :) 2010- ben indultam ezzel a receptemmel egy helyi főzőversenyen, ahol második helyezést értem el, majd 2011- ben meg is nyertem :) 2012- ben is első lettem, de akkor nem vadból készült a pörkölt :)
Mivel a családban van pár vadász, tökélyre fejlesztettem a receptemet a tippjeikkel :) A jóízű vadpörkölthöz kellenek alap hozzávalók, ha igazán ízletes vadat szeretnénk készíteni. Az egyik fontos dolog a 3 elmaradhatatlan fűszer, ami a borókabogyó, a borsikafű és a kakukkfű. Ami szintén jó ízt ad neki, az a répa és a zöldség, valamint a vége előtt beletett aszalt áfonya vagy áfonyalekvár. Bográcsban a legfinomabb, ami ad még neki egy kis plusz füstös ízt. Ezek elmaradhatatlan hozzávalói egy igazán finom vadpörköltnek! Érdemes kipróbálni! :)
Hozzávalók:
-
2 kg vadhús (nálam most őzcomb és
lábszár volt)
-
4 nagy fej vöröshagyma
-
6-7 gerezd fokhagyma
-
1-1 szál répa és zöldség
-
2-3 dl vörösbor
-
1 paprika
-
1 paradicsom
-
pirospaprika
-
só
-
fekete bors
-
10 szem borókabogyó
-
borsikafű
-
kakukkfű
-
ízlés szerint aszalt áfonya vagy 1-2
ek. áfonyalekvár
Elkészítés:
Először is előkészítjük
a hozzávalókat, hogy minden kéznél legyen.
A húst felkockázzuk, a csontos rész
is mehet bele nyugodtan, de ha valaki nem szereti, akkor vágjuk le a húst a
csontról.
A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, a zöldségeket
alaposan megmossuk. A répát és a zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, a paprikát
karikákra, a paradicsomot pedig cikkekre vágjuk.
A hagymát kis olajon vagy
zsíron elkezdjük pirítani. Amikor szép arany színe van, félrehúzzuk és szórunk
rá pirospaprikát, majd mehet bele a felkockázott hús.
Addig pirítjuk, míg a
husi kérget nem kap. Ekkor mehet bele a felaprított fokhagyma és a fűszerek.
Jól átforgatjuk, és beledobáljuk a zöldségeket is.
Amikor a zöldségek levet eresztettek,
mehet rá a vörösbor is, lefedjük és hagyjuk főni, de azért időnként kevergessük
meg. A vadnak kell egy kis idő, míg megpuhul.
Amikor már puha a hús, és a
szaftja is jó sűrű, teszünk bele ízlés szerint aszalt áfonyát vagy
áfonyalekvárt, elkeverjük, hagyjuk még pár percet, és tálalhatunk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése