Már 4. alkalommal rendez főzőversenyt a Családi nap keretein belül a helyi sport egyesület. Az első évben második helyezett lettem, 2011 óta viszont immáron 3. alkalommal vehettem át a győztesnek járó kupát és emléklapot.
Minden évben alig várjuk ezt a rendezvényt, hiszen összejön a kisebb család, minden barát és ismerős, aki számít. Jókat beszélgetünk, főzünk és természetesen eszünk egy jót együtt. Az idén ismét egy sertéshúsos ételt kellett készíteni, ezúttal palócos sertésragu készült nálam. Saját kreálmány a recept, mint ahogy a neve is, amit a hozzávalók miatt ötlöttem ki, bár biztos van ilyen étel, csak maximum nem ezen a néven fut :) Mindegy is, nálam most így hívják.
Mint mindig, most is számíthattam a "kis" kuktámra, aki a húgom, ráadásul nem volt egyedül, hiszen a pocakjában ott a kis Emili. :)
Mint mindig, most is számíthattam a "kis" kuktámra, aki a húgom, ráadásul nem volt egyedül, hiszen a pocakjában ott a kis Emili. :)
Ismét egy nagyon jó élménnyel gazdagodtam, és persze egy szép kupával, amire szintén nagyon nagyon büszke vagyok!! :)
Hozzávalók:
-
4 kg sertéshús
-
0.5 kg gomba
-
0.5 kg zöldbab
-
1 fej fokhagyma
(kb 10 gerezd volt)
-
7 nagyobb fej
vöröshagyma
-
1 nagy pohár
tejföl
-
15- 20 dkg
szalonna
-
1 paradicsom
-
1 paprika
-
pirospaprika
-
só
-
fekete bors
-
őrölt kömény
-
majoránna
-
kapor
-
olaj vagy
sertészsír
Elkészítés:
A
sertéshúst felkockázzuk, majd félrerakjuk.
A szalonnát elszeleteljük, a
vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagyma gerezdeket szintén apró kockákra vágjuk.
A bogrács aljába beleszórjuk a szalonnát, megpirítjuk. Ha nem elég a zsiradék, ami kijön a
szalonnából, tegyünk rá olajat vagy sertészsírt és mehet is bele a felkockázott
vöröshagyma, amit jól lepirítunk.
Ha a hagyma megpirult, levesszük a bográcsot
a tűzről, szórunk rá pirospaprikát, majd mehet bele a hús, összekeverjük, majd
visszatesszük a tűzre.
Amikor a hús színt kapott, fűszerezzük, majd rádobjuk a
felszeletelt paprikát és paradicsomot.
Hagyjuk rotyogni, míg a só hatására
levet ereszt. Ilyenkor láthatjuk, hogy mennyi víz kell még rá. Annyit tegyünk csak
bele, hogy épp ellepje, majd tegyük rá a fedőt, és hagyjuk főni.
Most van idő
összeszeletelni a gombát és a zöldbabot.
Amikor a hús már majdnem puha mehet is rá
a gomba és zöldbab, majd ezeket is hagyjuk a hús mellett puhára főni.
Amikor
már minden puha és a leve is jó sűrű, elővesszük a tejfölt, kikeverjük
csomómentesre, majd a forró szaftból teszünk hozzá hőkiegyenlítés miatt, és
hozzákeverjük a raguhoz. Ilyenkor még tehetünk bele kaprot ízlés szerint.
Hagyjuk, hogy rottyanjon egyet és már jöhetnek is a tányérok.