Egy igazi klasszikus recept következik, mégpedig a Madártej. Megmondom őszintén, nekem soha nem tartozott a kedvenceim közé, de most hosszas unszolás után nekiláttam az első saját készítésű madártejemnek.
Igazából a hab miatt nem szerettem soha, az valahogy mindig olyan fura állagú, íztelen valami volt a tetején :) Most viszont azt is édesítettem, így sokkal finomabb. Jaa és lehet, hogy fura vagyok, de hidegen soha nem tudtam megenni, csak és kizárólag melegen, így én meg sem vártam, amíg kihűl :) Ebben a hűvös időben sokkal jobban esett így :)
Hozzávalók:
-
1.2
l tej
-
6
db tojás
-
kb.
10 dkg xilit + folyékony édesítő
-
1
citrom reszelt héja
-
½
vanília rúd
-
pici
vanília eszencia
-
2
ek. keményítő
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk.
A
fehérjét kemény habbá verjük kb 2 ek. xilittel.
A sárgájához tesszük a többi
xilitet és a citrom reszelt héját, pici vanília eszenciát, a fél vanília rúd
kikapart magjait, a keményítőt és fehéredésig keverjük.
Kb 0.5 liter tejet
felteszünk forrni.
Forrás után evőkanállal adagoljuk bele a fehérjehabot. Ne
tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert megnőnek. 1 perc után forgassuk meg őket
és még 1 percig főzzük a másik oldalát is.
Miután végeztünk az összes habbal,
tegyük félre és szűrővel szedjük le a tej tetejéről a hab maradékokat.
Hozzáöntünk még 0.5 liter tejet, majd felforraljuk újból az egészet.
Amikor felforrt,
folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a maradék 2 dl tejet és a vaníliás-
citromos sárgáját, ettől fog besűrűsödni, de ezt már nem szabad forrásig
kevergetni, mert kicsapódik a tojás.
Ilyenkor, ha szükséges, akkor édesítsük. (Én
még tettem bele egy kis folyékony édesítőt) Ha valakinek nem elég sűrű, az
tegyen még bele kis tejjel elkevert keményítőt, vagy egy vaníliás pudingport
kis tejjel kikeverve.
Kihűlés után fogyaszthatjuk is.