A ház urának kedvence következik: Túrógombóóóc :)
Már régen csináltam, így épp itt volt az ideje készíteni, a párom naaagy nagy örömére.
Nagyon sokféle variációja van a bundának, mindenhogy érdemes kipróbálni. Isteni finom ezzel a diós morzsával, de forgathatjuk akár mákba, darált mandulába vagy mogyoróba. Bármelyiket is választjuk, nem lőhetünk vele mellé :)
Nagyon sokféle variációja van a bundának, mindenhogy érdemes kipróbálni. Isteni finom ezzel a diós morzsával, de forgathatjuk akár mákba, darált mandulába vagy mogyoróba. Bármelyiket is választjuk, nem lőhetünk vele mellé :)
Hozzávalók:
-
50
dkg túró
- 6-7
ek. búzadara vagy zabkorpa
-
1
citrom reszelt héja
-
3
db tojás
-
csipet
só
-
pici
vanília eszencia vagy negyed vanília rúd
-
ízlés
szerint xilit (lehet folyékony édesítő is)
-
zsemlemorzsa
(nálam ch csökk) + olaj
-
darált
dió
-
tejföl
+ édesítő
Elkészítés:
A túrót villával áttörjük,
hozzákeverjük a tojások sárgáját, a csipet sót, a reszelt citromhéjat, vaníliát
és a zabkorpát vagy búzadarát, majd édesítjük ízlés szerint.
A tojások fehérjét
habbá verjük, majd ezt is hozzákeverjük.
Betesszük 1 órát pihenni a hűtőbe.
Közben
elkészítjük a morzsát. és a tejfölös öntetet.
Pici olajon megpirítjuk a
morzsát, majd amikor elkészült, akkor szoktam belekeverni xilitet ízlés
szerint. Most a morzsa úgy készült, hogy a fele darált dió volt.
Az öntethez
kevertem ki tejfölt édesítővel és pici citrom héjjal.
1 óra elteltével kivesszük
a hűtőből a masszát, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. Elég lágy a massza, de lehet már formázni. Ha valaki keményebben szereti, tegyen még hozzá búzadarát vagy zabkorpát, majd lobogó vízben főzzük meg.
Ezt úgy szoktam csinálni, hogy amikor a gombócok feljönnek a víz
tetejére, teszek rá egy fedőt és még hagyom néhány percet és csak azután szedem
őket a morzsába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése