Mostanában sokféle savanyúságot készítettem, ez az egyik, amit nagyon szeretünk! :) Kaptam egy tippet az egyik szomszéd nénitől, aki azt mondta, hogy tegyek a fűszerek közé pár szem szegfűszeget, így most az is van benne a szokásos fűszereken kívül. Nagyon jó illata volt a felöntőlének, de a kóstolásig még várni kell pár hetet, és akkor véleményezni is tudom, milyen lett így :)
Hozzávalók:
-
almapaprika
-
káposzta (az a lényeg, hogy kb ugyanannyi kiló legyen a káposzta, mint a paprika)
-
só
-
köménymag
-
mustármag
-
babérlevél
-
kapor
-
ecet
-
ízlés
szerint édesítő
-
egész
bors
Elkészítés:
1 db 5 literes üvegbe nekem most 1.5 kg paprika és ugyanannyi káposzta kellett.
1 db 5 literes üvegbe nekem most 1.5 kg paprika és ugyanannyi káposzta kellett.
A káposztát legyaluljuk, majd lesózzuk és állni hagyjuk 2-3 órát.
Az almapaprikákat előkészítjük közben, megmossuk,
kivágjuk a csumáját és eltávolítjuk a magokat is.
A felöntőlevet is elkészítjük
amíg a káposzta áll, mert annak ki kell hűlnie. Hűlés után megy bele a só, az ecet és az édesítő is.
A 2-3 óra leteltével a káposztát
(jól kinyomkodva belőle a sós levet) szorosan beletömködjük a paprikákba.
A felöntőlé elkészítéséhez Mézes élet blogján olvastam egy hasznos tippet, hogy hogyan készítsünk annyi felöntő
levet, ami épp elég az üvegekbe, így most kipróbáltam: Belepakoltam a még egészben lévő paprikákat az üvegbe, felöntöttem vízzel és így le tudtam mérni,
mennyi lére lesz szükségem.
A fűszerekhez nem tudok mennyiségeket
írni, mert csak szemre dobáltam bele a fűszereket a forrásban lévő vízbe.
Használhatunk egyébként savanyúság tartósító fűszerkeveréket is, én azzal is
szoktam eltenni, de most nem volt itthon.
Pár percig forraltam a vizet a
fűszerekkel, majd félretettem kihűlni.
Miután kihűlt, öntünk hozzá ízlés
szerint ecetet, sót és édesítőt, majd az üvegekbe szorosan belepakolt töltött paprikákra
öntjük és mehet is a kamrapolcra pár hétre.
mennyiségek?
VálaszTörlésOtt van minden a receptben. Egy 5 literes üveghez kellett nekem 1.5- 1.5 kg a káposztából és a paprikából is.
TörlésA felöntő léhez nem írtam pontosat, mert azt mindig kóstolgatni kell, csak szemre szoktam beledobálni mindent. De lehet kapni savanyúság tartósító fűszerkeveréket is, ha valaki nem akar ezzel maga foglalkozni.