Az egyik kedves ismerősömtől kaptam egy nagyon jó piskóta receptet, amit most ki is próbáltam. Külön sütöttem a 3 lapot, de ha tudtam volna, hogy ilyen szép magas lapokat kapok, akkor egyben sütöm az egészet :) Így el kellett vágnom a lapokat és maradt egy kisebb tortára való piskóta :)
A díszítés nem az erősségem, mint az látszik is, de az íze, az valami isteni finom lett! :)
Hozzávalók:
Tészta:
- 6 db tojás
- liszt (nálam ch csökk.)
- cukor (nálam xilit)
- sütőpor
3 ugyanolyan pohár szükséges hozzá.
A lényeg az, hogy mindig annyi cukrot és lisztet (ehhez jön 1 kk.
sütőpor) tegyünk a poharakba, ameddig a tojás csíkja van. A liszthez
hozzákeverünk mindig + 1 dl lisztet és plusz 1 kk. sütőport.
Az enyém 6 tojásból készült, külön sütöttem a lapokat hozzá, laponként 2
tojással. Az egyik pohárba beleütjük a tojásokat, picit összekeverjük, a másik
pohárban ugyanannyi cukrot vagy xilitet teszünk, ameddig a tojás van, a
harmadik pohárba pedig lisztet teszünk szintén a tojással megegyező szintig.
A
liszthez még hozzáteszünk plusz 1 dl lisztet (ezt feles pohárban mértem ki) és
összesen 2 kk. sütőport keverünk bele.
Krém:
-
50 dkg túró
-
25 dkg krémsajt
-
2 lime (reszelt héja és leve egyaránt)
-
1 fél citrom leve
-
1.5- 2 dl habtejszín
-
pár szem eper
-
kb 4 ek. por xilit
Díszítés:
-
2 dl habtejszín
-
pár szem eper
-
1 kis zacsi tortazselé
Elkészítés:
Tészta: A tojásokat és a cukrot
robotgéppel habosra kikeverjük, majd kis adagokban hozzákeverjük a sütőporral
elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és már mehet is a
sütőbe.
Nekem ezek a lapok 15-20 perc alatt sültek meg, és a sütőből kivéve sem
estek össze egyáltalán.
Krém: A túrót villával
összetörjük, majd belekeverjük a krémsajtot és belereszeljük a 2 lime reszelt
héját és ízlés szerint belefacsarjuk a levüket is.
Ezt mindenki a saját ízlése
szerint csinálja, mert én nagyon szeretem a savanyú dolgokat, és még a
lime- ok levén kívül egy fél citrom levét is belenyomtam, majd 4 ek. por xilitet
tettem bele, de ez is szintén ízlés kérdése.
Pár szem epret villával
összenyomkodtam, és belekevertem ezt is a krémbe, majd felvertem egy 2.5 dl- es
habtejszínt pici xilittel, ebből kevertem bele a krémbe az állaga miatt, de nem
tettem bele az összeset, csak kb 1.5-2 dl-t.
Az összeállításnál nekem a piskótákat méretre kellett vágnom, mert olyan
szép magasak lettek, így maradt még egy kisebb tortára való piskóta. Ha tudtam volna,
hogy ilyen magasak lesznek, akkor nem is szórakoztam volna a külön- külön
sütéssel, hanem egyben sütöm, és csak elvágom.
Szóval az a lényeg, hogy a krém
kb 1/3 részét félretesszük, ez megy majd a tetejére. A többi krémet elfelezzük
és összeállítjuk a tortát.
1. lap+ krém+2. lap+ krém+ 3. lap+ maradék krém+
eper.
A díszítés szintén opcionális, mindenki úgy díszíti, ahogyan csak
szeretné. Ki lehet hagyni az epret a krémből is, és akkor a tetejére mehet csak
citrom, de ez tényleg mindenkinél száz- féle lehet.
Ezer bocsánat a homályos képért, de nagyon gyorsan kellett lefényképeznem belülről, mert már mindenki türelmetlen volt :) |