Ez az a tipikus savanyúság, amiből soha nem lehet eleget készíteni, mert olyan hamar elfogy! :) Egyfolytában rájárunk....Ráadásul már akár pár róra múlva is lehet enni, de azért jobb, ha megvárjuk azt az 1 napot, míg kellőképpen összeérnek az ízek, úgy még finomabb!
Aki ezt elkészíti, nem fogja megbánni, azt garantálhatom! :)
Hozzávalók:
- 5 kg bármilyen zöldség (nálam most káposzta, répa, uborka, hagyma és paprika)
-
2.5-3
dl 10%- os ecet ízlés szerint
- 6 ek só (kb 10 dkg)
-
1
kk. borkén
-
kb
30 dkg xilit vagy ennek megfelelő mennyiségű folyékony édesítő
-
2
tk. egész fekete bors
-
2
tk. köménymag
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd
legyaluljuk az összeset. Nálam az 5 kiló úgy oszlott most el, hogy 2 kg káposzta, és a többi zöldségből 1-1 kg.
Én egyedül a hagymát nem gyalultam, hanem félkarikákra
vágtam, nekem így gyorsabb volt.
Gyalulás után beletesszük a zöldségeket egy
nagy műanyag vödörbe vagy amiben kényelmesen össze tudjuk keverni. Kézzel jó
alaposan összekeverjük.
A sóban elkeverjük a borként, hozzáadjuk a
zöldségekhez, majd a többi fűszert és ecetet is hozzákeverjük.
Kóstolgassuk
közben, hátha valakinek nem elég sós vagy ecetes, nekünk ez így tökéletes volt.
Hűvös helyen hagyjuk összeérni 1 napot, de többször keverjük át a nap folyamán.
Másnap üvegekbe töltjük, a levet elosztjuk, hogy mindegyik üvegbe kerüljön, teszünk celofánt az üvegre, majd rá a tető, és
mehetnek is a kamrapolcra.
Egyébként már pár óra múlva is fogyasztható ez a
csalamádé.
Eszméletlenül finom, ezt garantálhatom!!
Ebből a mennyiségből nekem 8 befőttes üveg csalamádé lett, és még maradt egy kicsi, amit a hűtőbe tettem "nasinak" :)
Ebből a mennyiségből nekem 8 befőttes üveg csalamádé lett, és még maradt egy kicsi, amit a hűtőbe tettem "nasinak" :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése