Angliából hoztak nekem egyszer ajándékba egy üveg narancslekvárt, és ahogy megkóstoltam, azt mondtam, hogy ez volt az első és az utolsó is, hogy ilyet ettem, annyira rossz íze volt... Aztán úgy döntöttem, hogy adok neki még egy esélyt, de most én csinálom, és meglátjuk, milyen lesz. És megérte! :) Nagyon nagyon finom lett! :) A napokban nekiesek még párszor, hogy ebből is feltankoljak még jó pár üveggel! Hiába, a házi készítésű lekvárnál nincs is finomabb, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy nekünk tetszik. Igaz, van vele munka bőven, míg megtisztítjuk a narancsokat, de megéri nekiesni! :)
Hozzávalók:
-
4 kg narancs
-
2 citrom
-
10 dkg cukor (nálam kókuszcukor)
-
folyékony édesítő ízlés szerint
-
3 dl 100 %- os narancslé
-
egész vagy őrölt fahéj (én most
őröltet tettem bele)
-
1-2 késhegynyi őrölt gyömbér (ízlés
szerint)
-
1 kikapart vanília rúd (a magokat
eltehetjük későbbre)
-
tehetünk bele pár szem szegfűszeget is
(én nem tettem, mert a párom még az illatától is rosszul van)
Elkészítés:
3 narancs és a
2 citrom héját zöldség hámozóval meghámozunk. Ügyeljünk arra, hogy a fehér rész
ne legyen rajta, mert attól keserű lesz a lekvár. Vékonyan felszeleteljük a
héjakat és félretesszük.
Ezután levágjuk a narancsok és a citromok tetejét és
alját (így ahogy letesszük a deszkára, nem csúszkál el), majd körben szépen
levágjuk a héját úgy, hogy a fehér rész ne maradjon rajta egyáltalán.
Ahogy
megvagyunk a hámozással, félbevágjuk a narancsokat, kiszedjük a középső fehér
részét, majd cikkekre vágjuk és elszeleteljük (hagyhatjuk cikkekben is őket,
nem muszáj kisebbekre vágni, mert a végén úgyis turmixolni fogjuk az egészet). Ha
valaki abszolút nem szeretné benne hagyni még a gerezdeken lévő hártyát sem, az
kivághatja a hártyák közül a narancs húsát, de szerintem az pazarlás, és így
még kevesebb lekvárunk lesz majd.
Nekem ebből a 4 kg narancsból 1.5 kg lett a
hámozás után.
Ha az előkészületekkel megvagyunk, akkor feltesszük a cukrot a 3
dl narancslével főni. Ahogy összemelegedett, mehet bele a vékony csíkokra
vágott citrom és narancshéj, az egész vagy őrölt fahéj, a vanília rúd és az
őrölt gyömbér is. 20 percig forraljuk az egészet, közben be fog sűrűsödni az
egész. 20 perc elteltével kivesszük belőle a vanília rudat, az egész fahéjat és a szegfűszeget is.
Mehetnek bele a narancs és citrom darabok,
összekeverjük és hagyjuk felforrni az egészet. Amikor felforrt, a tetején
keletkező habot kanállal leszedegetjük.
Levesszük a lángot takarékra és
hagyjuk tovább főni 1- 1.5 órát, míg szépen besűrűsödik az egész. Időnként
megkevergetjük. Kóstolgassuk és tehetünk bele ízlés szerint folyékony édesítőt,
fahéjat, bármit.
Én 1.5 óra után úgy láttam, hogy már elég sűrű, ezért levettem
a tűzről és leturmixoltam, hogy ne legyenek benne nagy darabok, de ha valaki
úgy szereti, hagyja ki a turmixolást.
Onnan tudjuk, hogy a lekvárunk már jó,
hogy egy tányérra rácsepegtetünk a lekvárból, elfordítjuk a tányért és már nem
olyan folyós az egész. Ilyenkor merhetjük alaposan kimosott, meleg vízzel
átöblített üvegekbe a forró lekvárt.
Rácsavarjuk a tetejüket, fejre állítjuk
őket 10 percre, majd mehetnek száraz dunsztba addig, amíg ki nem hűlnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése