Tészta:
·
60 dkg liszt
·
1 egész tojás
·
csipet só
·
kb. 3 dl langyos vizes tej
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk.
A tésztát az asztalhoz csapkodjuk pár
percig. Megfogjuk a tészta egyik végét és vágjuk az asztalhoz (nyúlni fog, de az a jó), majd
összefogjuk a két végét és így is odacsapkodjuk. Ezt kb. 7-8 percig csináljuk.
Amikor már
jó puha és rugalmas lett a csapkodástól a tésztánk, szétszedjük 3 felé, és
egyenként egy tálba tesszük őket és
kézzel körbeolajozzuk, majd mehetnek letakarva 45 percet pihenni.
Addig megcsinálhatjuk a töltelékeket.
Addig megcsinálhatjuk a töltelékeket.
Ha pihent a tésztánk, egy akkora terítőt
teszünk az asztalra, amekkora az asztalunk, és jól belisztezzük a terítőt.
Megfogjuk
az egyik tésztát és először kézzel
elkezdjük nyújtogatni, majd letesszük a lisztes terítőre és elkezdjük
nyújtogatni. Én ilyenkor mindig hívok egy segítőt magam mellé, úgy gyorsabb.
Alányúlunk, úgy is húzogatjuk magunk felé, picit legyezgetve a tésztát. Nem baj, ha kilyukad, úgyis fel lesz
tekerve. ( Nekem még sosem sikerült lyukak nélkül...:) Hiába, nem vagyok profi...:) )
Amikor olyan vékony, hogy a kezünket is látjuk, ha alányúlunk, akkor
körben leszedegetjük a vastagabb tésztaréteget, az nem fog kelleni.
Erre
mehet akármilyen töltelék.
A lisztes terítő
segítségével feltekerjük a rétesünket, sütőpapíros tepsire óvatosan átrakjuk, majd
ugyanígy megcsináljuk a másik két tésztát is.
A feltekert réteseink tetejét kenjük le, miután bekerültek a sütőtepsibe. Olajjal, tojással, tejföllel, amivel szeretnénk.
A feltekert réteseink tetejét kenjük le, miután bekerültek a sütőtepsibe. Olajjal, tojással, tejföllel, amivel szeretnénk.
A sütőben kb. 40-45 perc kell neki.
Töltelékek:
Meggyes-
zabkorpás:
·
50 dkg fagyasztott, befőtt (cukormentes) vagy friss meggy
·
3 dl meggy lé vagy víz
·
7-8 ek. zabkorpa
·
folyékony édesítő
A meggy levét
feltesszük a tűzre, és amikor forr,
belekanalazzuk a zabkorpát és édesítjük. Lehúzzuk a tűzről és lefedve
félrehúzzuk és megvárjuk, míg a zabkorpa megszívja magát. A meggyet bele is
lehet tenni, ha kihűlt, de szerintem nem kell, én csak rá szoktam dobálni.
Túrós:
·
25 dkg túró
·
1 kis pohár tejföl
·
folyékony édesítő
·
1 citrom reszelt héja
·
ha valaki szeretne, dobálhat majd a rétesre még valami
gyümölcsöt is a túróra.
Káposztás:
·
1 fej káposzta
·
só, bors
·
pici olaj
A káposztát
megcsináljuk úgy, mintha káposztás tésztát csinálnánk. Lereszeljük, sózzuk,
majd hagyjuk 40 percet állni. Jól kinyomkodjuk, majd olajon megpirítjuk, míg
szép barna nem lesz. Ha kész, borsozzuk.
A rétesre rákanalazzuk, majd a kis doboz tejfölt összekeverjük, hogy folyékony legyen, és ezt is rácsöpögtetjük a rétesre.
A rétesre rákanalazzuk, majd a kis doboz tejfölt összekeverjük, hogy folyékony legyen, és ezt is rácsöpögtetjük a rétesre.
Mákos- lekváros:
-
kb. 15-20 dkg darált mák
-
ízlés szerint por édesítő
- cukormentes lekvár
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése