Hozzávalók:
-
40 dkg liszt (nálam ch csökkentett)
-
10 dkg darált dió
-
1 csipet só
-
1 ek. rum vagy rum aroma
-
2 tojás sárgája
-
5 dkg lágy vaj vagy margarin
-
folyékony édesítő (nem kötelező, csak én jobban szeretem, ha édes a
tészta)
-
3 dkg friss élesztő
-
kb. 2 dl tej
-
pici fruktóz vagy cukor az élesztő futtatásához
Fontos, hogy minden hozzávaló szoba hőmérsékletű legyen!
Langyos tejben pici fruktózzal vagy cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet, a diót és a csipet sót összekeverjük egy dagasztótálban.
Csinálunk egy kis mélyedést a liszt közepébe, mehet bele a tojások sárgája, a rum aroma, a lágy vaj vagy margarin, a folyékony édesítő (nem kötelező) és a felfuttatott élesztő. Összegyúrjuk, ha szükséges, öntünk hozzá még pici langyos tejet, bár nekem elég volt ennyi tej. Jó alaposan kidolgozzuk.
Egy jó puha, könnyen formázható tésztát kell kapnunk. Tegyük vissza a dagasztótálba, lisztezzük be és takarjuk le, vagy hagyjuk a lisztezett gyúródeszkán letakarva bő 1 órát a másfél szeresére kelni.
Ahogy megkelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Pohárral kiszaggatjuk, majd ismét letakarva hagyjuk kelni így is kb. 1 órát.
Forró olajban süssük ki a fánkokat úgy, hogy amelyik fele a deszkán volt, az legyen az olajban felül.
Fedő alatt süssük, amíg meg nem sül az egyik fele. Forgatás után már nem kell a fedő. Leitatjuk róluk az olajat és már lehet is fogyasztani akár por édesítővel, lekvárral, csokiba mártva, de meg is lehet tölteni.
Nekem 24 db fánk lett belőle.
Jó késő van, de bekapnék egyet:-) Dióval még nem próbáltam, biztosan finom.
VálaszTörlésÉn is most csináltam először dióval, de tuti nem utoljára...:) Nagy sikere volt :)
Törlés