Amikor megláttam ezt a bejglit a Kifőztük magazinban, rögtön tudtam, hogy el fogom készíteni! És hát mi más is lett volna az alkalom rá, ha nem a karácsony?! :) Ezúton is ezer hála és köszönet Szepynek ezért a receptért, ami egyébként a Szépségtár blogon található. Bár az enyém nem lett olyan szép belülről, mint az övé, főleg, hogy először azt hittem, mikor megláttam, hogy nyers a tészta, de ahogy megkóstoltuk, beláttuk, hogy nem az... Így nem értettem az egészet...Gondolom az édesítő volt a ludas a dologban, úgyhogy legközelebb (mert hogy lesz legközelebb) biztos, hogy nem folyékony édesítővel fogom csinálni! Az íze viszont valami mennyei lett!! :)
Aki szereti a marcipánt, annak kötelező kipróbálni! Nagyon nagyon finom!! :)
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
Tésztához:
-
30 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-
12 dkg sertészsír
-
5 dkg porédesítő (vagy a mennyiségnek
megfelelő folyékony édesítő)
-
1 tojás sárgája + 1 kikevert egész
tojás fele
-
1/2 dkg friss élesztő elmorzsolva
-
csipet só
-
1/2 dl tejföl
Töltelékhez:
-
40 dkg darált hántolt mandula
-
28 dkg cukor (nálam most folyékony
édesítő volt)
-
csipet só
-
2 dl víz
-
2 ek. vanília eszencia
-
1-2 ek. színtelen mandula aroma
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimérjük és
összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és hűtőszekrényben folpack- ba csomagolva egy
éjszakát pihentetjük.
A tésztákat másnap vékonyra
kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel.
A töltelékhez a hozzávalókat az aroma
kivételével összefőzzük. Amikor a massza összeállt, hozzáadjuk a mandulaaromát,
először csak egy evőkanálnyit. Keverjük el a krémben, és kóstolással döntsük
el, hogy tegyünk-e még bele. Amikor a krém elkészült, teljesen kihűtjük.
Kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a krém egyik felével, szélein egy-egy centit hagyjunk
ki.
Jó szorosan feltekerjük, a végeit összenyomkodjuk, és a rudak alá hajtjuk,
majd sütőpapírra helyezzük, és fél órát pihentetjük.
A márványozáshoz a tojásfehérjét és a
sárgáját külön-külön kikeverjük. Először a felvert sárgájával kenjük le hosszában
a rudakat szilikonecsettel, majd 10 percig száradni hagyjuk. A sütőt felmelegítjük.
10 perc után az enyhén felvert
fehérjével a rudakat keresztben is lekenjük.
Ezután a rudakat fogpiszkálóval több
helyen megszurkáljuk, majd sütőbe tesszük.
Kb. 30 perc alatt megsül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése