Nagyon szeretek kelt tésztát készíteni, így amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy ő lesz a nyerő :)
Nem hiszem, hogy normális vagyok, hogy ebben a fullasztó melegben képes voltam bekapcsolni a sütőt, de azt mondhatom, hogy nagyon nagyon megérte, mert eszméletlen finom lett és a család körében is nagy sikert aratott.
Hozzávalók:
Tészta:
Tészta:
-
55 dkg liszt (nálam ch csökk)
-
4 ek. xilit
-
10 dkg olvasztott vaj
-
3 tojás sárgája
-
½ citrom reszelt héja
-
csipet só
-
2.5 dkg élesztő
-
3.5 dl langyos tej
Töltelék:
-
45 dkg túró
-
12 dkg por xilit
-
3 tk. vaníliás pudingpor
-
6 dkg olvasztott vaj
-
4 tojás sárgája
-
1 citrom reszelt héja
-
10-15 dkg mazsola
Egyéb:
-
olvasztott vaj a forgatáshoz
-
vaj és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból egy könnyen kezelhető tésztát
dagasztunk. A 3.5 dl tejből nekem kb 1.5 dl kellett bele.Én úgy állapítom meg, hogy elég volt-e a tésztának a dagasztás, hogy miközben gyúrom, meghallom a levegőbuborékokat és érzem a kezem alatt, ahogy kipukkadnak. Ilyenkor már jól bedagasztottuk és mehet is kelni 1 órát, hogy a duplájára nőjön.
Közben elkészítjük a tölteléket is.
Amikor a tészta a duplájára kelt, kinyújtjuk ujjnyi vastagra és kb 10x10-es négyzetekre vágjuk. A közepükbe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket és gombócokat formázunk belőle.
Én úgy csinálom az ilyet, hogy amikor beleteszem a tölteléket a közepébe, összefogom a tészta 4 sarkát és összecsippentem, és ha esetleg lennének még lyukak, ahol kilátszik a töltelék, azt is összecsipkedem.
Leteszem összeillesztéssel lefelé a nyújtódeszkára és a két kezemmel szép gömb alakúra formázom.
Amikor készen vannak a gombócok, olvasztott vajba forgatjuk őket és mehetnek a vajjal kikent és lisztezett sütőformába (28 cm-es) jó szorosan, nem kell közöttük helyet hagyni, így felfelé fognak majd nőni.
Nekem nincs ilyen nagy tortaformám, az enyém csak 22 cm- es, így egy 24 cm- es jénaiban sütöttem meg, amibe 12 gombóc fért bele.
A formában is kelesztjük még 20 percet, de közben a sütőt már bemelegítjük.
A sütő aljába teszünk egy kis edényben vizet, hogy a gombócok gőzös sütőben süljenek meg.
30 perc sütés után meglocsoljuk a tetejüket pici forralt tejjel (én azt a kb 2 decit forraltam fel, ami nem kellett a tésztába) és visszatesszük még kb 30 percre sülni.
Ha nagyon barnulna a teteje, de belül még nyers (nálam ez volt a helyzet), fedjük le alufóliával és úgy süssük tovább.
A 7 megmaradt tojásfehérjét nehogy kidobjuk!! Készítsünk belőle valamilyen gyümölcshabot vagy habcsókot, ne vesszen kárba! :)
Nagyon szepek lettek es gondolom jok is
VálaszTörlésKöszönöm szépen, igen, rettentő finom lett!! :)
TörlésSzia! Magyon örülök, hogy tetszett a recept. Igazán szép "tortát" készítettél.:)
VálaszTörlésVea
Nanáá, hogy tetszett, iszonyatosan finom lett tényleg, nagy sikere volt! :) Köszönöm szépen a receptet, biztosan készítek még ilyet! :)
Törlés