Gyerekkoromban ez volt a kedvenc levesem. Ezer éve nem ettem már és tegnap pont szóba került és annyira megkívántam, hogy muszáj volt készítenem! :)
Nem került bele sem rántás, sem pedig habarás, szerintem így sokkal finomabb és nem utolsó sorban egészségesebb is! :)
Hozzávalók:
-
1 kisebb fej kelkáposzta
-
2 fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 szál répa
-
2 db burgonya
-
1 kis pohár tejföl
-
2 pár virsli
-
pirospaprika
-
só
-
fekete bors
-
majoránna
-
olaj
Elkészítés:
Először előkészítjük a zöldségeket.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát
megpucoljuk. A kelkáposztát félbe vágjuk, torzsáját eltávolítjuk, majd ujjnyi
vastagon felvágjuk. A burgonyát felkockázzuk, a répát pedig felkarikázzuk.
A
hagymát pici olajon üvegesre pároljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és szórunk rá
pirospaprikát. Erre mehet a kelkáposzta, jól elkeverjük, majd mehet bele a
burgonya és a répa is.
Jól átforgatjuk, majd reszelünk rá fokhagymát és
fűszerezzük, ezután felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk.
Addig
főzzük, amíg a burgonya és a répa megpuhul. A virsliket felkarikázzuk, én le is
szoktam picit pirítani pici olajon, mielőtt beleteszem.
Nekem most túl sok volt
a levesben a káposzta, és amúgy sem szerettem volna bele rántást csinálni,
így vettem ki a káposztából, majd átmentem rajta botmixerrel. Ehhez kevertem a
tejfölt, tettem hozzá hőkiegyenlítés miatt egy merőkanál forró levet, jól
elkevertem és beleöntöttem a levesbe. (Nem mondom, hogy besűrűsödött tőle, de
én nem is szeretem, ha sűrű. Természetesen, ha valaki sűrűbben szereti, habarja
be vagy csináljon rántást.)
Mehet bele a virsli is.
Pár percet hagytam rotyogni,
aztán el is zártam alatta a lángot.
Gyerekkorom kedvenc levese. :) Lehet mégis rászoktatom a ragadozómat? :D
VálaszTörlésAkkor nem csak az én kedvencem :)
TörlésEgyébként az én párom is húst hússal típus, de tegnap például két tányérral bevágott a levesből és még este is rájárt evőkanállal a kezében az edényre :D :D