Egy igazi klasszikust hoztam ma, nem is nagyon ismerek olyan embert, aki ezt ne szeretné. Én sokáig nem voltam oda érte, sokszor kóstoltam sokfélét, de valahogy egyik sem volt az én ízlésem, vagy túl édes volt, vagy a gombóc volt íztelen...Így kénytelen voltam elkészíteni saját magam, hogy rájöjjek, szeretem-e :) És igen, megszerettem :) Azóta is gyakran készítem, mert imádjuk!
Hozzávalók:
-
1 kg darált hús
-
2 l paradicsomlé (cukormentes)
-
víz
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 fej vöröshagyma
-
1 tojás
-
7 db paprika
-
rizs
-
só
-
fekete bors
-
őrölt kömény
-
pici majoránna
-
pirospaprika
-
olaj
-
2 ek. liszt (nálam ch csökk)
-
ízlés szerint xilit vagy folyékony édesítő (én most folyékonyat
használtam)
Elkészítés:
Első körben elkészítjük a tölteléket:
A két fej vöröshagymát apróra vágjuk, majd pici olajon sóval üvegesre pirítjuk.
A két fej vöröshagymát apróra vágjuk, majd pici olajon sóval üvegesre pirítjuk.
A darált húst összekeverjük a
tojással, pici pirospaprikával, az apróra vágott (vagy reszelt) fokhagymával, sóval,
borssal, őrölt köménnyel, majoránnával és a lepirított hagymával, végül
keverünk bele rizst.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd lazán
beletömködjük a tölteléket. Ne legyen nagyon megtömve, mert a rizsnek kell majd
hely, ahogy puhul. A maradék töltelékből pedig gombócokat formázunk.
Egy nagy
lábasban melegítünk olajat, és teszünk bele 2 ek. lisztet. A rántást ne hagyjuk
nagyon megbarnulni, mert leég. Amikor zsemleszínű a rántásunk, ráöntjük a 2
liter paradicsomlevet és jó alaposan elkeverjük. Rögtön el is kezd sűrűsödni,
ilyenkor tegyünk bele annyi vizet, amilyen hígra szeretnénk majd a
paradicsommártást.
Én ilyenkor szoktam sózni és beletenni az édesítőt.
Folyamatos
kevergetés mellett felforraljuk a mártást, majd beletesszük a töltött
paprikákat és a gombócokat és alacsonyra vesszük alatta a lángot.
Mivel nem nagyon lehet kevergetni, amikor már benne
vannak a gombócok, időnként rázogassuk meg a lábast, nehogy leragadjon.
Alacsony
lángon főzzük tovább, amíg a gombócok és a paprikák megpuhulnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése