Ma ismét lekvárt főztem, és még nem is végeztem az idén mindennel, amit elterveztem :)
Ezúttal nektarinból készült lekvár és nem is csalódtam benne, mert eszméletlen finom lett!! Próba képpen készült most 3 kg- ból, de ez kevés, mert tuti, hogy nagyon kapós lesz, akár csak a sárgabarack lekvár, így készítek még a biztonság kedvéért :)
Ezúttal nektarinból készült lekvár és nem is csalódtam benne, mert eszméletlen finom lett!! Próba képpen készült most 3 kg- ból, de ez kevés, mert tuti, hogy nagyon kapós lesz, akár csak a sárgabarack lekvár, így készítek még a biztonság kedvéért :)
Hozzávalók:
-
3
kg nektarin
-
ízlés
szerint xilit (nálam kb 20 dkg elég volt)
-
befőttes
üveg
Elkészítés:
A nektarinokat megmossuk, körbevágjuk a
mag körül és elcsavarjuk a két felét ellenkező irányba, így félbejön a barack.
Sokkal egyszerűbb így félbe szedve megszabadítani őket a héjától.
Ahogy ezzel
végeztünk, átmegyünk rajta botmixerrel és pürésítjük, majd beleöntjük az
edénybe, amiben főzni akarjuk.
Meggyújtjuk alatta a lángot és elkezdjük
kevergetni. Folyamatosan figyelni kell, nehogy leégjen.
Amikor felforrt,
lejjebb vesszük a lángot, édesítjük és így főzzük tovább.
Én 1.5 órán át főztem, míg
elérte azt az állagot, amit szeretek egy lekvárnál, de persze ez is mindenkinél
változhat.
A még forró lekvárt alaposan elmosott, megszárított üvegekbe színig
töltjük, rátekerjük a kupakot, majd fejre állítjuk 15 percre, aztán mehetnek a
dunsztba, amíg ki nem hűlnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése