A tegnapi nap a baracklekvár főzésé volt. Imádom azt az illatot, ami ilyenkor terjeng az egész lakásban! :) Jövő héten folytatom, mert ez még csak az egyik adag volt, ugyanis mindenkinek ez a kedvenc lekvárja a családban, így ebből be kell tárazni rendesen a télre :)
Lett egy natúr és egy vaníliás változata, jövő héten pedig az egyik adag kap egy kis fahéjat is.
A tegnapi nagy rohanásban teljesen kiment a fejemből, hogy tegnap volt a blogom 1. Születésnapja is!! Mivel teljesen elfelejtődött, így sütivel nem szolgálhatok e "jeles" alkalomra, csak ezzel a baracklekvárral :) El sem hiszem, hogy már 1 éve annak, hogy belevágtam a blogírásba, de egy percét sem bántam meg :) Ezúton is nagyon köszönöm azoknak, akik figyelemmel követik a blogomat és készítgetik a receptjeimet! :) Ezek után is igyekezni fogok recepteket feltöltögetni és megpróbálok majd csekély fényképezési tudásomhoz mérten "jó" képeket is készíteni hozzájuk...:) Köszönöm, hogy vagytok!!! :)
A tegnapi nagy rohanásban teljesen kiment a fejemből, hogy tegnap volt a blogom 1. Születésnapja is!! Mivel teljesen elfelejtődött, így sütivel nem szolgálhatok e "jeles" alkalomra, csak ezzel a baracklekvárral :) El sem hiszem, hogy már 1 éve annak, hogy belevágtam a blogírásba, de egy percét sem bántam meg :) Ezúton is nagyon köszönöm azoknak, akik figyelemmel követik a blogomat és készítgetik a receptjeimet! :) Ezek után is igyekezni fogok recepteket feltöltögetni és megpróbálok majd csekély fényképezési tudásomhoz mérten "jó" képeket is készíteni hozzájuk...:) Köszönöm, hogy vagytok!!! :)
Hozzávalók:
-
10 kg sárgabarack
-
Ízlés szerint xilit
-
2 vanília rúd
Elkészítés:
A barackokat megmossuk és kimagozzuk. Szerintem teljesen felesleges
leszedni a héját.
Előveszünk egy botmixert és kisebb adagokban pépesítjük a
barackokat. Amikor ezzel végeztünk, beleöntjük egy nagy edénybe és feltesszük
főni.
Én most csak a felébe tettem vaníliát, így két adagban főztem az egészet.
Amelyikbe vanília megy, a vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a magjait és
belekeverjük a barackokhoz a rudat is. Persze a vége előtt a rudakat távolítsuk el :)
Folyamatosan kevergetni kell, mert
nagyon hamar leég.
Amikor felforrt, kisebbre vesszük a lángot a lekvár alatt és
nagyon gyakran kevergetve tovább főzzük még kb 2-3 órát. Lehet kevesebb is, ki
milyen állagú lekvárt szeretne.
Édesíteni a forrástól számított egy óra múlva
szoktam.
A 10 kiló lekvárhoz nem kellett 1 kiló xilit, talán kb 60 dkg kellett
az egészhez. Elég édes lett ennyitől is, szerencsére jó édes barackokat kaptam.
Jó alaposan kitisztított üvegekbe tesszük a forró lekvárt, rácsavarjuk a
tetejüket és 20 percre fejre állítjuk, majd mehetnek a száraz dunsztba (takaróba
tekerve) amíg ki nem hűlnek.
Gratulálok blogszülinapod alkalmából és további sok sikert jó blogolást kívánok! Korábbi megjegyzésemnél írtam hogy fahéjat szeretnék tenni a sárgabaracklekvárba és tessék egyre gondoltunk. Nagyon szép ez a baracklekvárod is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
Törlés