Apukám 47. születésnapja alkalmából készült ez a torta. Apu szeret mindent, ami csokis. Lényegtelen, hogy mi az, ha csokis, akkor jöhet! :) Így nem is volt kérdés, hogy milyen torta készül neki.
Igazából ez nem az az igazi Lúdláb torta, mert az igaziban van csokoládé, ebben pedig nincs. De tény, hogy nagyon finom lett, még így csoki nélkül is.
Igazából ez nem az az igazi Lúdláb torta, mert az igaziban van csokoládé, ebben pedig nincs. De tény, hogy nagyon finom lett, még így csoki nélkül is.
Hozzávalók:
Piskóta:
Piskóta:
-
2 nagyobb tojás
-
liszt
-
cukor (nálam xilit)
-
sütőpor
3 ugyanolyan pohár szükséges hozzá.
A lényeg az, hogy mindig annyi cukrot és lisztet
(ehhez jön 1 kk. sütőpor) tegyünk a poharakba, ameddig a tojás csíkja van. A
liszthez hozzákeverünk mindig + 1 dl lisztet és plusz 1 kk. sütőport.
Az egyik pohárba beleütjük a tojásokat, picit
összekeverjük, a másik pohárban ugyanannyi cukrot vagy xilitet teszünk, ameddig
a tojás van, a harmadik pohárba pedig lisztet teszünk 1 kk. sütőporral, szintén
a tojással megegyező szintig.
A liszthez még hozzáteszünk plusz 1 dl lisztet (2
feles pohárban mértem) és még 1 kk. sütőport.
Kakaós piskóta esetében is marad minden ugyanígy, csak 1 púpos evőkanálnyi lisztet kiveszünk a pohárból és helyette teszünk bele ugyanannyi cukrozatlan kakaóport.
Kakaós piskóta esetében is marad minden ugyanígy, csak 1 púpos evőkanálnyi lisztet kiveszünk a pohárból és helyette teszünk bele ugyanannyi cukrozatlan kakaóport.
Krém:
-
3 púpos ek. liszt (nálam ch csökk)
-
2-3 ek. xilit (kóstolgatni kell, elég édes-e)
-
fél rúd vanília
-
0.5 l tej
-
25 dkg vaj vagy margarin (vajjal finomabb)
-
20 dkg por xilit
-
2 ek. cukrozatlan kakaópor
-
2 dl habtejszín
-
1 cs. habfixáló
A főzött krémhez a lisztet, a xilitet és a vanília
kikapart magjait csomómentesre keverjük egy lábasban, beledobjuk a
vaníliarudat, majd feltesszük a tűzre és állandó kevergetés mellett sűrűsödésig
főzzük. Félretesszük, hogy kihűljön, és kivehetjük belőle a vanília rudat is. A
másik krémhez pedig a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a por xilittel.
Amikor a főzött krém kihűlt, a két krémet robotgéppel összekeverjük. A tejszínt
felverjük a habfixálóval, és ezt is a krémehez keverjük. De a tejszínt egyént
ki is hagyhatjuk belőle, anélkül is nagyon finom a krém.
Díszítés:
-
10 dkg por xilit
-
2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
-
2-3 dkg vaj
-
2-3 ek. forró víz
-
kb 2.5-3 dl habtejszín és a torta összeállításánál marad krém keveréke
(ez ment körbe, de még így is bőven maradt belőle)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése