Itt a tavasz és ismét itt a medvehagyma szezon! Használjuk ki és készítsünk pestot belőle, amit akár télen is felhasználhatunk.
Tehetünk bele bármit, amit szeretünk, ez is ízlés kérdése: akár sajtot, aszalt paradicsomot is. Szezámmmag helyett is mehet bele fenyőmag, lenmag is, nekem most csak ez volt itthon.
A felhasználása nagyon sokféle, készíthetünk belőle egy kis tejszínnel összeforralva tésztaszószt, pácolhatunk vele húsokat, de akár sós kelt tésztákba is keverhetjük, szóval nagyon sok mindenre használható.
Hozzávalók:
-
1
nagy csokor medvehagyma
-
1
gerezd fokhagyma
-
só
ízlés szerint
-
pici
fekete bors
-
3
tk. szezámmag
-
olaj
-
pici
bazsalikom
Elkészítés:
A medvehagymát alaposan megmossuk,
majd lecsöpögtetjük.
Pici olajjal elkezdjük botmixerrel pépesíteni.
Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, teszünk bele pici
bazsalikomot és mehet hozzá a pirított szezámmag és olaj is.
Olajból nem írok
mennyiséget, mert ezzel dönthetjük el, hogy milyen híg legyen a pesto. Ismét
átmegyünk rajta a botmixerrel és el is készültünk.
Ebből a mennyiségből egy
2-2.5 dl-es üveg lesz tele.
Felhasználhatjuk azonnal, aztán mehet a hűtőbe, de ha el szeretnénk tenni
későbbre, az üveg tetejére öntsünk pici olajat, tegyük rá a tetőt és mehet is a
kamrapolcra.
Én is készítettem az idén is egy nagy adagot. Nagyon szeretjük csak simán kifőtt tésztára is, parmezánnal.
VálaszTörlés