Mivel tegnap szedtünk egy kis pereszke gombát a közeli fenyvesben, egyértelmű volt, hogy gombaleves lesz belőle :) Vettem hozzá egy kis csiperkét is, de sokféle gombából el lehet készíteni ezt a levest. Gyorsan megvan és nagyon finom!
Hozzávalók:
-
2 fej vöröshagyma
-
2 kis fej fokhagyma
-
1-1 kisebb répa és zöldség
-
50 dkg gomba (nálam most csiperke és
pereszke gomba)
-
pirospaprika
-
só
-
fekete bors
-
őrölt kömény
-
rozmaring
-
1 kis pohár tejföl
-
a galuskához: 1 egész tojás, só és
annyi liszt, amennyit felvesz
Elkészítés:
Először is
előkészítjük a hozzávalókat.
A hagymát felaprítjuk, a gombákat alaposan
megmossuk és felszeleteljük. A zöldségeket megpucoljuk, majd vékony karikákra
vágjuk.
Ha az előkészületekkel megvagyunk, elkezdjük pirítani a hagymát kis olajon.
Szórunk rá pirospaprikát, majd mehet rá a felkarikázott répa és zöldség.
A só
kivételével megfűszerezzük, majd pirítjuk így pár percet.
Pár perc után
mehetnek rá a gombák, majd belereszeljük a 2 gerezd fokhagymát is.
Ilyenkor
sózzuk, hogy a gomba levet eresszen. Pár percig így kevergetjük, majd felöntjük
kb. 4-5 dl vízzel.
Fedő alatt hagyjuk puhulni a zöldségeket.
Közben
összekeverjük a galuskához a tésztát. Egy tojást megsózunk, majd összekeverjük
annyi liszttel, amennyit felvesz. Hasonló állagú tésztát kell kapnunk, mint a
nokedli, picit talán keményebbet.
Amikor a zöldségek megpuhultak, egy
kávéskanállal elkezdjük belekanalazni a galuskákat. Lehet kisebbeket és
nagyobbakat is csinálni, ki hogy szereti.
A tejfölt kikeverjük simára, és
teszünk hozzá a meleg léből a hőkiegyenlítés miatt. Ha valaki akar, tehet a
tejfölhöz lisztet, én most nem tettem.
Belekeverjük a levesünkbe, hagyjuk 1-2
percet rotyogni és már tálalhatunk is.
Nagyon guszta a levesed, ezt is elkészítettem tőled, és valóban nagyon finom lett! :)
VálaszTörlésKöszönöm, szépen! :) Nálunk is nagy kedvenc :)
Törlés