Persze azt mondanom sem kell, hogy szatyrot/ zsákot/ vödröt nem vittünk magunkkal, mert nem is gondoltuk volna, hogy ekkora szerencsénk lesz, így hát a zsákmányt kézben illetve levett pólóban hoztuk haza (ami mondanom sem kell, hogy annyira kinyúlott, hogy azt hittük, nem is kell többet hordani sem..:)
Szóval annyi óriáspöfit találtunk, hogy már hazafelé jövet mindenki azt kérdezgette, hol találtuk (ez az, ami titok maradt mindenki előtt, mert nem fedtük fel a lelőhelyünket) és persze mindenki felajánlkozott, hogy ha nekünk ennyi túl sok lenne, akkor ők szívesen elfogadnának belőle :)
Nem győztük osztogatni a családnak, ismerősöknek...
Mivel én még nem ettem egészen addig pöfeteget, nekem újdonság volt a belőle készült pörkölt és a rántott pöfi is. Az igazat megvallva nekem a pöri az állaga miatt annyira nem lett a kedvencem, viszont a rántott verzió...na azt azóta is emlegetem és alig várom a következő pöfi- szezont :)
A zsákmány egy része... |
Hozzávalók:
- 1 óriáspöfeteg (én próbáltam kiválasztani egy kisebbet)
- gomba méretétől függően 3-4 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- őrölt pirospaprika
- só
- fekete bors
- őrölt kömény
- friss vagy szárított petrezselyem
- víz
Elkészítés:
A pöfeteget megpucoljuk. Mivel ezek, amiket mi találtunk,
óriáspöfik voltak, félbe/negyedekbe vágtuk, így egyszerűbb volt megpucolni.
Pucolás után felkockázzuk, vagy csíkozzuk, ki hogyan szeretné.
Mindent úgy
csinálunk, ahogy egy pörköltnél szoktunk.
Kis olajon megpirítjuk a felaprított
vöröshagymát, félrehúzzuk a tűzről, mehet rá pirospaprika,
összekeverjük, majd mehet vissza a tűzre.
Tegyük rá a gombát, fűszerezzük (egy
kis petrezselymet hagyjunk majd díszíteni a tetejére), reszeljük rá a
fokhagymát, pirítsuk kicsit, majd mehet rá a paprika és paradicsom is, majd
sózzuk.
Pár percet kevergessük, a sótól levet enged majd a gomba is és a paradicsom,
paprika is. Engedjük fel kicsi vízzel, ahogy a pörköltet szoktuk, persze a víz
mennyisége függ attól is, hogy mennyi levet engedett, aztán fedjük le és főzzük
addig, amíg a gomba megpuhul. Hamar készen lesz, a gombának nem kell olyan sok
idő.
Szórjuk meg kis petrezselyemmel és már tálalhatunk is.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésrántva nagyon finom,
VálaszTörlésNekem tul eros az ize.
VálaszTörlésTúl erős?? Ez egy olyan semleges ízű gomba. Ez pont nem mondható el róla, hogy "erős" lenne az íze...
TörlésEgem nagyon taszit, émelyit a szaga es az ize is. Nem tudom megenni.
VálaszTörlésMindenutt azt olvasom, hogy semleges, nekem mas a tapasztalatom.
A világ legfinomabb és legegészségesebb étele!
VálaszTörlés