Ez a kalács most pont időszerű, hiszen közeleg a Húsvét.
Én rögtön dupla adagot készítettem belőle.
A kalács egyébként Farkas Vilmos receptje alapján készült, a recit kiírtam ide is, de a hatos fonáshoz is találtok videót a blogján, itt.
Hozzávalók
(1 rúdhoz):
- 340 g liszt
- 34 g porcukor (nálam xilit)
- 34 g vaj
- 34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
- 1 egész tojás a kenéshez
- 20 g élesztő
- 4 g só
- 165 ml langyos tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja
Elkészítés:
Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, a tojássárgáját
és a porcukrot, majd az összes összetevőt gyúrjuk össze és dagasszuk simára.
Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további húsz percig
pihentessük. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat.
Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a
végeik felé folyamatosan vékonyodjanak.
Fonjuk össze a szálakat és kenjük le
egész tojással majd húsz percig kelesszük, meleg gőzös helyen.
Utána szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás.
Ekkor kenjük
le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad
rajta a tojás.
Így összesen maximum 35 percet kelesszük.
190 C-fokos
előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.
-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése