Ez egy igazi gyerekkori kedvencem, és valamilyen okból kifolyólag eddig még sosem készítettem. Épp itt volt az ideje, imádom!! Amikor még iskolás voltam, az óvodai menzára jártunk ebédelni, és mikor a faliújságon megláttam, hogy azon a héten lesz meggymártás darával és főtt husival, alig vártam, hogy végre aznap legyen.
Alapjában véve nem szeretem a húst összepárosítani gyümölcsös mártásokkal, mert nem szeretem, de ez az egy kivétel. Bármikor bármilyen mennyiségben meg tudnám enni! :)
Sokan, sokféleképpen eszik, főtt hússal, sült husival, és vannak azok, akik hús nélkül. Én csak főtt hússal szeretem, de ha éppen nincs hozzá hús, az sem baj, anélkül is imádom! :)
Hozzávalók:
Mártáshoz:
-
70 dkg meggy
-
4 ek. xilit
-
pici tejföl (kb egy kis pohár fele)
-
fél csomag pudingpor vagy keményítő
-
fél citrom leve
-
fahéj
-
szegfűszeg
-
negyed rúd vanília
Darához:
-
1 pohár búzadara (teljesen mindegy mekkora a pohár)
-
2 pohár víz (ugyanaz a pohár)
-
kb 3 ek. olaj
-
pici só
Elkészítés:
A mártáshoz a meggyet kimagozzuk, majd beletesszük egy edénybe. Facsarunk
rá citromot, édesítjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi.
Egy
kis teatojásba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliát (aminek a
magját kikapartuk és a meggyhez tettük) és beletesszük a vízbe ezt is.
Amikor
felforrt, a pudingport vagy egy kis keményítőt csomómentesre kikeverünk
tejföllel, teszünk a forró léből hozzá hőkiegyenlítés gyanánt és a meggyhez
öntjük.
Jól elkeverjük, hagyjuk még forrni 1 percet és már el is készült.
A darához előveszünk egy poharat, teszünk bele búzadarát, amit beleöntünk
egy lábasba. Elkezdjük pirítani kb. 3 ek. olajjal, folyamatosan kevergetjük,
vigyázzunk, le ne égjen.
Amikor lepirult, abba a pohárba, amiben a búzadarát
mértük, meleg vizet teszünk, majd hozzáöntjük a darához, és még egy ugyanilyen
pohár víz megy rá.
Jól elkeverjük, majd lefedjük és lekapcsoljuk alatta a gázt.
Hagyjuk így kihűlni, és amikor kihűlt, villával szétnyomkodjuk és szép morzsás
lesz, ahogy kell.
A hús mindenkinek a saját ízlése. Valaki süti hozzá, valaki csak sima
főtt hússal eszi, ízlés kérdése. Lehet húslevesből kivett csirkehús, sertés-
vagy akár marhahús is, ki mivel szereti.
Kati !!! Ezt Neked küldöm !!!
VálaszTörlésMilyen pudinpor kell hozzá?
VálaszTörlésEpressel, vaníliással és puncsossal is csináltam már. Mindegyikkel finom :)
Törlés