Hozzávalók:
- kb 2 kg- os
kakas
- 4 nagy fej
vöröshagyma
- 7 gerezd
fokhagyma
- pirospaprika
- só
- fekete bors
- pici őrölt
babérlevél
- 1 kis
chilipaprika
- 1 kis pohár
tejföl
- 1 púpos ek.
liszt (nálam ch csökk.)
Elkészítés:
A kakast szétszedjük, megpróbáljuk egyforma
darabokra vágni az „alkatrészeit” :) Én mindent
beletettem, a zúzáját, máját, nyakát, semmit sem hagytam ki.
A hagymákat
felaprítjuk, majd kis olajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, szórunk rá
pirospaprikát, majd mehetnek bele a husik. Alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol
lepiruljon, közben rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és a són és a
chilipaprikán kívül minden fűszert is hozzáadhatunk.
Jó alaposan összekeverjük,
megsózzuk, és aki szereti a csípőset, beleteheti a chilipaprikát is. Ezután
felöntjük vízzel és hagyjuk főni.
A kakasnak több idő kell a puhuláshoz, mint a
csirkének, ez most nekem kb. 2-2,5 óra alatt puhult meg. Többször nézzünk rá, kevergessük
meg, és lehet, hogy kell majd vizet pótolni alatta.
Mikor már puha a hús,
kiszedegetjük belőle a húsokat, majd felvesszük nagyobb lángra a tűzhelyet. A
kis pohár tejfölt csomómentesre kikeverem az 1 ek. liszttel, majd a forró
szaftból teszünk hozzá pár kanállal a hőkiegyenlítés miatt.
Miután
hozzáöntöttük a szafthoz, jól átkeverjük az egészet és visszapakolhatjuk bele a
húsokat. Hagyjuk még pár percet összerottyanni az egészet, aztán tálalhatunk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése