Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
(nálam ch csökk.)
- 25 dkg
tepertőkrém
- 3-4 ek.
fehérbor
- 1 ek. zsír
vagy olaj
- 4 dkg friss
élesztő
- pici cukor vagy
fruktóz a futtatáshoz
- 1-2 dl tej
- fél pohár
tejföl
- kb 2 tk. só
- fél kk.
fekete bors
- 1 tojás
Elkészítés:
Kb 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy
kis cukorral. Kimérjük a lisztet, majd mehet bele a só és a bors is.
Amikor
felfutott az élesztőt, a liszthez adjuk, teszünk bele tejfölt és elkezdjük
összegyúrni. Annyi tejet tegyünk bele, amennyit a liszt felvesz.
Jól kezelhető,
ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd 30 percre letakarva félretesszük
pihenni.
után kinyújtjuk, megkenjük a tepertőkrémmel, majd
összehajtjuk és letakarva hagyjuk pihenni 20 percet, mielőtt kinyújtanánk. Ezt
megismételjük még 4x.
Amikor végeztünk, kinyújtjuk, berácsozzuk a tetejét és
kiszaggatjuk.
Tojással megkenjük a tetejüket, majd mehetnek a sütőbe. Isteni
finom!