Ismét Limarától csináltam egy receptet, és megint nem csalódtam! :) Kicsit variáltam rajta, a cukrot illetve a lisztet lecseréltem, és a tölteléket is a mi ízlésünkre alakítottam. Valami eszméletlen finom lett! Ezer hála és köszönet Limara ezért a csodás receptért!! :) Azt hiszem, sűrű vendég lesz nálunk...:)
Hozzávalók:
-
60 dkg liszt (nálam ch csökk.)
-
1 egész tojás
-
1 tk. só
-
3 dkg élesztő
-
fruktóz vagy cukor az élesztő
felfuttatásához
-
kb. 3 dl tej
-
0.5 dl olaj
Töltelékek:
Mákos- diós:
-
baracklekvár (cukormentes)
-
mák
-
dió
-
kókuszcukor, xilit vagy porédesítő
Almás:
-
7 db közepes méretű alma
-
őrölt fahéj
-
ízlés szerint édesítő
-
pici zsemlemorzsa
-
kókuszcukor
-
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tésztához az
élesztőt felfuttatjuk egy kis fruktózzal vagy cukorral.
Meggyúrjuk a tésztát,
majd duplájára kelesztjük kb. 45 perc alatt.
Amíg kel, megcsináljuk a
töltelékeket. A mákos- dós töltelékhez keverünk össze diót mákkal, majd ízlés
szerint teszünk hozzá kókuszcukrot, xilitet, vagy porédesítőt. Az almáshoz
megpucoljuk az almákat, lereszeljük, majd édesítjük, fahéjazzuk és ráreszeljük
1 citrom héját. Hagyjuk állni kicsit.
Ha a tésztánk megkelt, kettévesszük, majd
mindegyiket kinyújtjuk téglalap alakúra.
A mákos- diósnál a kinyújtott tésztát
megkenjük lekvárral, majd jó alaposan megszórjuk az összekevert
töltelékünkkel.
Az almásnál a tésztára szórunk egy kis zsemlemorzsát és
kókuszcukrot, majd mehet rá a jól kinyomkodott alma.
Jó szorosan feltekerjük,
mint a bejglit, majd trapéz alakúra vágjuk.
Minden darab közepét egy fakanál
nyelével benyomjuk, így jobban fog látszani a töltelék.
A mákos- diós tetejét
én megkentem egy kis olvasztott vajjal, az almás tetejére pedig kentem egy kis
baracklekvárt.
Letakarva hagyjuk még őket kelni 30 percet.
Sütés előtt lekenjük
egy felvert tojással a tetejüket, majd addig sütjük, amíg szép aranyszínű nem
lesz a tetejük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése