Az idei karácsonyi menüből sem maradhatott ki a sült kacsa :) Most káposztás tésztával töltöttem, így a köret is benne van.
Mondjuk nekem ez most nem számított semmit, mert a családban nem mindenki szereti a káposztás tésztát, így készült még mellé rizi- bizi, dinsztelt káposzta és majonézes- póréhagymás kukoricasaláta is, hogy mindenkinek a kedvére tegyek. Próbáljátok ki, mert nagyon finom! :)
Mikor elkészült, a fényviszonyok miatt már nem tudtam jó minőségű képeket készíteni, de azért a lényeg azokon is látszik.
Hozzávalók:
-
1
db 2- 2.5 kg- os pecsenye kacsa
-
20-
25 dkg kockatészta
-
1
kisebb fej káposzta
-
olaj
-
10-12
dkg zsír
-
páchoz:
3 gerezd fokhagyma, pici olaj, ízlés szerint mustár, bors, só
Elkészítés:
Először elkészítjük a pácot. A fokhagymát lereszeljük, teszünk hozzá
borsot, sót, pici olajat és ízlés szerint mustárt. Ezzel jó alaposan bekenjük a
kacsát kívülről. Belülről is bekenhetjük, ha marad a pácból, de ha nem, akkor
csak sózzuk, az is elég. Én egy nappal előtte már be szoktam pácolni, aztán hűtőbe teszem, hogy jól átjárja a pác. Másnap betesszük a kacsát hasával lefelé egy tepsibe, teszünk mellé zsírt, lefedjük alufóliával, és betesszük a sütőbe.
Addig elkészítjük a káposztás tésztát.
A káposztát lereszeljük, sózzuk, majd fél órát hagyjuk állni. Teszünk fel vizet a tésztának és azt is kifőzzük.
A káposztát alaposan kinyomkodjuk, majd olajon lepirítjuk, és összekeverjük a tésztával.
Kb 1-1.5 óra múlva ránézünk a kacsára, és ha már puhul, megfordítjuk és megtöltjük a káposztás tésztával, majd fólia nélkül visszatoljuk a sütőbe.
Ha megpirult, megfordítjuk, hogy a másik fele is megpiruljon. Kb 3 óra, míg elkészül, de nagyon megéri!